De hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk stelt het geduld van de Bank of England op de proef. Er is al twee maanden lang sprake van een ’te hoge inflatie’ waarbij het cijfer hoger ligt dan de doelstelling van de centrale bank. Ze verwachten dat het verdere herstel van de economie de inflatie tot boven de 3 procent gaat duwen. De vraag is of dit slechts tijdelijk is.

Economen verwachten dat de Bank of England deze week gaat meedelen dat de inflatie in het VK de komende maanden zal blijven verder stijgen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ‘hawkish’ acties zullen ondernemen. Men verwacht dat het soepele beleid in stand zal blijven en dat de centrale bank de ondersteuningmaatregelen nog niet zal versoepelen.

De Bank of England denkt dat de inflatie zal stijgen tot boven 3 procent tegen eind dit jaar. Dat zou het gevolg zijn van de zware economische terugval die werd veroorzaakt door de coronapandemie en het sterke herstel van de economie van de afgelopen maanden.

Hogere prijzen

James Smith, econoom bij ING, beweert dat sommige goederen en diensten door het herstel van de Britse economie ontzettend hard in prijs zijn gestegen. Dit is iets wat de BoE moeilijk had kunnen voorspellen en dus is het volgens hen normaal dat het inflatiedoel overtroffen wordt.

Reopening-related price spikes in various consumer services are combining with lingering supply chain disruption and energy base effects to drive a faster inflation rate than the Bank had pencilled in back in May.

Economen en strategen bij ING verwachten zelfs dat de inflatie gaat stijgen naar 3,5 procent dit jaar. Hun vooruitzichten voor de Britse economie zijn wel positief, ze voorspellen dat het bbp in het vierde kwartaal terug op het niveau zal zitten van vóór de coronapandemie.

Bij BNP Paribas twijfelen ze over de tijdelijke aard van de inflatie. Ze verwachten daarom dat de BoE één van de eerste centrale banken zal zijn die de rentes opnieuw zal verhogen.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>