Begeven we ons op glad ijs? Er is al een tijdje sprake van een recessie die veroorzaakt zal worden door de handelsoorlog. Maar hoe concreet is dit? Volgens de hoofdeconoom van Moody’s is die kans groot en kan een recessie de komende 12 tot 18 maanden een realiteit worden als de handelsoorlog niet wordt verholpen en de wereldeconomie blijft vertragen.

Beleggers en investeerders laten zich al enkele maanden van de wijs brengen door de handelsoorlog en de geruchten over een mogelijke globale recessie. De groeivertraging van de wereldeconomie is geen lachertje natuurlijk, het heeft grote gevolgen voor de bedrijfsresultaten en de financiële markten. Maar hoe groot is de kans dat we effectief in een recessie sukkelen?

Volgens Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s, ziet het er behoorlijk grimmig uit. Hij denkt dat de kans op een globale recessie de komende 12 tot 18 maanden behoorlijk groot is. Hij denkt zelfs dat beleidsmakers van centrale banken niet veel kunnen doen om dit te verhinderen.

I think risks are awfully high that if something doesn’t stick to script then we do have a recession. Even if we don’t have a recession over the next 12-18 months, I think it’s pretty clear that we’re going to have a much weaker economy.

Vertraging

Er spelen momenteel verschillende zaken op het wereldtoneel die een recessie in de hand werken. De handelsoorlog, de brexit en de centrale banken. Volgens Zandi moeten al deze zaken volgens plan verlopen, en zeker niet verergeren, om een recessie uit te kunnen sluiten.

Andere economen zijn minder pessimistisch maar beamen wel dat de economische groei flink aan het verzwakken is. Een opmerkelijke trend is dat het consumentenvertrouwen momenteel nog behoorlijk sterk is en de economische groei onderstut. Maar fundamenteel moeten ook bedrijven opnieuw vertrouwen krijgen en opnieuw investeren in hun bedrijfsactiviteiten.

Bronnen: CNBC

Foto: MediaModifier – Pixabay