Tijdens de afgelopen maanden is er veelvuldig geschreven over het fenomeen van de ‘omgekeerde rentecurve’. Volgens sommige economen voorspelt een dergelijke omgekeerde rentecurve onheil voor de wereldeconomie. En de kans op een recessie lijkt inderdaad levensgroot te zijn.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En als dat gebeurt, wordt er ook wel gesproken van een omgekeerde rentecurve.

Omgekeerde rentecurve voorspelt een aankomende recessie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de rente op een 3-jarige Amerikaanse staatsobligatie op dit moment hoger ligt dan de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. In het verleden hebben we dit vaker gezien en elke keer liep dit dramatisch af voor de Amerikaanse economie. De laatste keren dat we dit zagen gebeuren was in de jaren 2000 en 2007. Niet veel later belandde de Amerikaanse economie destijds in een stevige recessie.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar de huidige situatie binnen de rentemarkt voorspelt in ieder geval weinig goeds. De Amerikaanse centrale bank zet nu al alle zeilen bij om een recessie te voorkomen, maar het is nog maar de vraag of dat de Fed ook daadwerkelijk gaat lukken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)