Op woensdag stegen de Amerikaanse schatkistrendementen in afwachting van belangrijke gegevens over consumenteninflatie. Deze cijfers kunnen invloed hebben op het rentebeleid van de Federal Reserve, dat wereldwijd altijd goed in de gaten wordt gehouden.

Om 6:10 uur ET steeg het rendement op de 10-jarige schatkist met meer dan 4 basispunten naar 4,306%. De 2-jarige schatkistrente klom bijna 3 basispunten naar 5,033%. Nog even belangrijk ter opfrissing: wanneer de rente stijgt, dalen de obligatie prijzen, en vice versa.

In de onderstaande tabel zien we het volgende:

Hoe zagen de inflatiecijfers er uit?

Investeerders hebben het rapport van de consumentenprijsindex voor augustus nauwkeurig bestudeerd. Kernprijzen, die volatiele voedsel- en energiecomponenten uitsluiten, stegen met 0,3% in augustus, hoger dan de voorspelde 0,2% van economen die door Dow Jones werden ondervraagd. Kernprijzen op jaarbasis voldeden echter aan de verwachtingen met een stijging van 4,3%.

De totale inflatie, inclusief voedsel en energie, steeg in augustus met 0,6% en 3,7% ten opzichte van een jaar geleden, vergeleken met schattingen van respectievelijk 0,6% en 3,6%.

Gaat de Federal Reserve renteverhogingen aankondigen?

Deze gegevens zullen waarschijnlijk van invloed zijn op de beslissingen over de rentetarieven van de Federal Reserve. De markten verwachten over het algemeen dat de centrale bank de tarieven ongewijzigd zal laten wanneer zij volgende week bijeenkomt, maar ambtenaren hebben gesuggereerd dat er mogelijk verdere renteverhogingen op komst zijn, afhankelijk van economische gegevens.

Veel investeerders maken zich zorgen over hoe de economie zou worden beïnvloed als de tarieven nog verder zouden stijgen. Ze zullen daarom deze week naar de inflatiegegevens kijken voor aanwijzingen over wat de Fed gedurende de rest van het jaar zou kunnen doen en wat dat zou kunnen betekenen voor de Amerikaanse economie.

Het CPI-rapport wordt gevolgd door de producentenprijsindex, die groothandelsinflatie bijhoudt, voor augustus, en gegevens over de detailhandelsverkopen op donderdag en het meest recente consumentenvertrouwensrapport op vrijdag.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock