Economen waarschuwen voor de geopolitieke risico’s omtrent de gebeurtenissen in Hong Kong, vooral nu de Verenigde Staten van Amerika zich ermee gaat moeien. De Amerikanen hebben twee wetsvoorstellen ondertekend waarmee ze Hong Kong steunen in hun conflict met China. Dit vermoeilijkt de relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China.

Volgens Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, moeten we oppassen voor verhoogde geopolitieke risico’s die worden veroorzaakt door de gebeurtenissen in en omtrent Hong Kong. Onlangs hebben de Verenigde Staten van Amerika zich gemoeid met de zaak door twee wetsvoorstellen te ondertekenen waarmee ze hun steun betuigen aan Hong Kong.

USA vs. China

Steun aan Hong Kong, dat wil zeggen dat ze niet achter China staan in deze kwestie en dat zou de spanningen tussen beide landen kunnen verhogen. Een ongelukkige timing vermits Washington en Peking nog altijd verwikkeld zijn in een diepgewortelde handelsoorlog die nu al meer dan een jaar aansleept. Men vreest dat dit voorval enige vooruitgang teniet kan doen.

If the situation in Hong Kong escalates badly, if we get a Chinese heavy-handed military intervention, then it would be nearly impossible for the U.S. to conclude a trade deal with China — even a stage one deal — it would be nearly impossible for the EU to do that, so that would prolong the global industrial downturn which is caused by trade tensions.

Schmieding verwacht echter niet dat ‘the worst case scenario’ zich zal voltrekken maar de kans dat het zou kunnen gebeuren, is er natuurlijk wel. China is hier uiteraard ook van op de hoogte en weet dat, als ze hun grip op Hong Kong versterken en nog meer escalaties uitlokken, het er niet gemakkelijker op zal worden in de handelsrelatie met de Verenigde Staten.

Mocht het er toch van komen, dan zitten we wellicht niet alleen met een handelsoorlog maar een conflict dat nog verder zal gaan dan enkel een dispuut over de handelsbalans en technologie. Het is dus van cruciaal belang dat de situatie in Hong Kong niet escaleert.

Bronnen: CNBC

Foto: Studio Incendo – Flickr -CC BY 2.0

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS