De Hongkongse overheid heeft de groeivoorspelling voor de komende kwartalen verlaagd nadat de economie tijdens het tweede kwartaal met 9 procent is gekrompen. Ze verwachten voor 2020 gemiddeld een krimp van 6 tot 8 procent, komende van 4 tot 7 procent. De schade kan enkel beperkt worden als de lokale besmettingen onder controle gehouden kunnen worden. Zo niet, dan zal de economie zeker niet beter gaan presteren.

Tijdens het tweede kwartaal kromp de Hongkongse economie met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee doet de economie het slechter dan men had verwacht en dus is de Hongkongse overheid genoodzaakt hun groeiprognose voor 2020 aan te passen.

Voorheen dachten ze dat de economische achteruitgang beperkt kon worden tot 4 à 7 procent. Maar door het slechte kwartaal verwachten ze nu eerder dat de krimp tussen de 6 en 8 procent zal zijn. De nasleep van de eerste besmettingsgolf zorgt nog voor tal van problemen.

Besmettingsgolf

Overheidseconoom Andrew Au benadrukt dat de nieuwe lokale besmettingen roet in het eten gooien. Slechts als de overheid hier een gepast antwoord op heeft, zal de economische schade beperkt blijven tot een krimp van 6 procent. In het andere geval zal de daling en krimp groter zijn dan men momenteel verwacht.

If the current wave of local infection can be contained within a short time and barring any further sharp deterioration in the external environment, economic performance for 2020 as a whole can hopefully fall within the upper half of the range forecast.

Hong Kong is heus niet de enige regio die zijn groeiprognose moet aanpassen voor 2020. De tweede besmettingsgolf heeft zo goed als de hele wereld in zijn greep. Overheden verscherpen massaal de maatregelen met als gevolg dat het herstel wereldwijd wordt vertraagd.

Alsof Hong Kong het nog niet moeilijk genoeg had door de maandenlange protesten. De economie bevond zich al in een recessie voor het uitbreken van de pandemie.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>