De veelbelovende ontwikkelingen omtrent de verschillende coronavaccins hebben de markten overspoeld met optimisme. Zowel Pfizer als Moderna hebben een vaccin dat bijzonder effectief is dat wellicht ergens eind dit jaar zal worden goedgekeurd. De hoop dat we COVID-19 op korte termijn onder controle zullen hebben, creëert winnaars en verliezers op de aandelenmarkten. Het omgekeerde van de angst voor COVID-19 begin dit jaar.

De samenwerking tussen Pfizer en BioNtech heeft geleid tot een vaccin dat voor 95 procent effectief is. Moderna heeft ook een vaccin dat voor 94,5 procent effectief is. En nu blijkt ook de samenwerking tussen AstraZeneca en Oxford zijn vruchten te hebben afgeworpen, zij hebben een vaccin dat voor 70 procent effectief is. Minder goed maar wel goedkoper en veel gemakkelijker om te transporteren. Hoe meer vaccins, hoe beter.

Dankzij deze vaccins ziet men licht aan het einde van de tunnel. En deze hoop creëert winnaars en verliezers op de beurzen net zoals de angst voor COVID-19 begin dit jaar winnaars en verliezers creëerde, echter omgekeerd. De huidige mogelijke winnaars waren de verliezers begin dit jaar. Luchtvaartmaatschappijen zoals United Airlines en American Airlines maar ook vliegtuigbouwers zoals Airbus en Boeing kunnen stevig gaan herstellen.

Kortom, bedrijven die actief zijn in de sector ‘recreatie en reizen’ gaan het vermoedelijk goed doen de komende maanden. Ook vastgoedaandelen en ETFs kunnen volgens Lee Fong, onderzoeksdirecteur van Jones Lang LaSalle, sterk gaan profiteren de komende maanden.

Investors are expecting the retail property market in Europe and U.S. to benefit most from the vaccine, followed by office and hospitality sectors.

Maar ook ‘losers’

En bedrijven die profiteerden van de lockdowns, zullen uiteindelijk wat aan populariteit gaan verliezen op de aandelenmarkten. Alleszins, dat verwachten verschillende analisten en marktkenners. Denk dan aan bedrijven zoals Zoom Video, Netflix maar ook de mastodonten zoals Amazon en Alibaba. Het komt erop neer dat, van zodra het normale leven terugkeert, er minder mensen ‘online’ zullen zijn of zullen inloggen op deze sites.

Analisten benadrukken dat het opvallend is dat, sinds het positieve vaccinnieuws, deze aandelen meer volatiel zijn beginnen bewegen dan ervoor. Johanna Kyrklund, CIO bij Schroders, verwacht een kapitaalverschuiving van aandelen die profiteerden van de pandemie naar aandelen van bedrijven die zwaar hebben geleden onder de pandemie.

Bronnen: CNBC

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>