De meeste beleggers weten wel dat de beursrally van de afgelopen jaren met name gedragen werd door enkele grote aandelen. In dit geval is in het bijzonder te denken aan ‘The Big 5’ bestaande uit Amazon, Apple, Google, Microsoft en Facebook. De beperkte draagkracht onder de beursrally kan mogelijk onheil voor de beurzen betekenen.

Al maandenlang zitten de beurskoersen in de lift. Ook de Amerikaanse verkiezingen konden hier geen verandering in brengen. Aanvankelijk werd er gevreesd voor een forse beursdaling indien Biden de verkiezingsoverwinning zou grijpen. Het voorspelde doemscenario is echter geen waarheid geworden, want er ging juist een riante beursrally van start nadat bekend werd dat Biden gewonnen had.

Is een belangrijke trenddraai nabij?

De vraag is alleen of deze beursrally wel door veel aandelen gedragen wordt. Julien Bittel, analist bij Pictet Asset Management, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat in september slechts 32% van de aandelen binnen de MSCI World Index de index wisten te verslaan. Met andere woorden presteerde 68% van de aandelen slechter dan de index.

Uit het verleden blijkt dat dit gezien kan worden als een teken van zwakte. Op het moment dat de beursrally slechts door enkele aandelen gedragen wordt, dan is een belangrijke trenddraai vaak nabij. Dat was in ieder geval tijdens de toppen van 2000 en 2007 wel het geval.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!