In alle hectiek zou je bijna vergeten dat het cijferseizoen ook is losgebarsten. Tijdens de afgelopen week verschenen er al dramatische bedrijfsresultaten van de Amerikaanse banken. De komende weken zullen de andere toonaangevende beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers publiceren. De aandacht zal daarbij met name uitgaan naar de toekomstverwachtingen voor de rest van het jaar.

Bijna geen enkele belegger lijkt op dit moment aandacht te schenken aan de cijfers over het eerste kwartaal. En dat is ook niet vreemd, want pas aan het einde van het eerste kwartaal begon het coronavirus een noemenswaardige betekenis in de wereld te krijgen. Met andere woorden zullen de meeste bedrijven nog redelijk goed hebben gepresteerd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar.

Beleggers moeten rekening houden met een grote winstdaling

De aandacht van beleggers zal dus met name uitgaan naar de toelichting op de cijfers. De CEO’s zullen moeten uitleggen wat ze van de rest van het jaar verwachten. En de algemene tendens is nu al wel duidelijk: het wordt voor de meeste bedrijven een rampzalig jaar.

De economen van Macrobond and Nordea rekenen er ook op dat de bedrijfsresultaten de komende maanden aanzienlijk zullen gaan verslechteren. De economen doen onder andere een beroep op de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de Euro Area Markit Composite PMI al jarenlang een voorspellend karakter in zich heeft zitten als het gaat om het voorspellen van de toekomstige bedrijfswinsten. Deze grafiek voorspelt zelfs een grotere winstdaling dan in het jaar 2009 zichtbaar was.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>