De houtprijzen kenden dit voorjaar een verbazingwekkende rally die gevoed werd door speculatie en het hoge aantal nieuwe huizen dat gebouwd werd. Het realisme lijkt echter te zijn teruggekeerd. In juni daalden de houtprijzen met meer dan 40%, wat de grootste maandelijkse daling sinds 1978 was.

Eerder dit jaar explodeerden de houtprijzen als gevolg van een combinatie van een verminderd aanbod, door de sluiting van fabrieken, en een stijgende vraag naar woningen. Op een bepaald moment leidde het houttekort tot een stijging van de gemiddelde prijs van een nieuwe eengezinswoning met bijna $36 000.

Deze uitzonderlijke prijzen liggen nu terug achter ons. De houtprijzen daalden in juni alleen al met 42%. Voor het volledige jaar noteert de grondstof aan een verlies van 13% en stevent af op een eerste negatieve jaarhelft sinds 2015.

Op het hoogtepunt op 7 mei bereikten de houtprijzen een recordhoogte van $1 670,50. Dit was meer dan 6 keer hoger dan het pandemische dieptepunt in april 2020.

De snelle ommekeer in de maandenlange opleving kwam doordat Amerikanen in het kader van het economische herstel weer op vakantie gingen in plaats van renovatie- en bouwprojecten op zich te nemen.

Peter Boockvar, CIO bij Bleakley Advisory Group, stelt:

De houtprijzen bevonden en bevinden zich nog steeds in een zeepbel als je deze vergelijkt met de periode voor Covid-19.

Huizenmarkt

De enorm populaire huizenmarkt kende ook een recordtekort aan beschikbare woningen. In april as ongeveer 1 op 4 te koop staande woningen nieuw gebouwd, het hoogste aandeel ooit. Historisch gezien zijn ongeveer 1 op 10 nieuwe woningen.

De laatste tijd zijn er echter tekenen die erop wijzen dat de hausse op de huizenmarkt afneemt. De wekelijkse vraag naar hypotheken daalde vorige week met 6,9% tot het laagste niveau in bijna anderhalf jaar.

Volgens Brad McMillan, CIO bij Commonwealth Financial Network, wijst deze daling erop dat de recente verhoging van de inflatie maar van korte duur zal zijn.  De daling toont aan dat de oorzaak deze inflatie louter te wijten was aan een mismatch van vraag en aanbod en dus niet eeuwig zal duren.

Bron: CNBC

Foto: iStock