Superbelegger Warren Buffett zei over de bekende memo’s van Howard Marks ooit dat ze het eerste zijn wat hij leest als hij zijn e-mail opent. Normaal gesproken schrijft de voorzitter van Oaktree Capital eens in de zoveel maanden een stuk. Vandaag verscheen echter alweer zijn tweede artikel in een week tijd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beurspaniek. En met de prangende vraag: zijn de markten nu slim of dom? Marks:
Vooral tijdens dalingen schrijven vele beleggers intelligentie aan de markten toe. En kijken ze naar de bewegingen om hen te vertellen wat er gebeurt en wat ze er aan moeten doen. Dit is een van de grootste fouten die je kan maken.
Want zoals Benjamin Graham, de vader van het value-beleggen, al zei: de markt is geen fundamentele analist, maar een barometer van het sentiment. De meeste marktpartijen hebben maar een beperkt inzicht in wat er werkelijk op fundamenteel vlak gebeurt. Verder spelen emoties een grote rol in hun aan- en verkoopbeslissingen. Je moet de marktbewegingen dus niet te serieus nemen, aldus Marks:
Het zou fout zijn om de recente wereldwijde dalingen te interpreteren als het bewijs dat de markt ‘weet’ dat er moeilijke tijden voor ons liggen.
De meeste beleggers proberen het beter te doen dan de gemiddelde belegger. Maar om die outperformance te bereiken, zul je natuurlijk anders moeten investeren dan de gemiddelde belegger, zo legt Marks uit:
En om dat te doen moet je andere signalen gebruiken dan de gemiddelde belegger, of deze signalen anders interpreteren. Als koersbewegingen de gemiddelde opinie weergeven, dan is het dus zinloos om hun zogenaamde advies op te volgen.
Volgens de strateeg is er maar één intelligente manier van beleggen: onderzoeken wat iets waard is en dan kijken of je het op een lagere prijs kan kopen. Er zijn dan ook maar twee goede redenen om een aandeel te verkopen, aldus Marks:
Ofwel als de prijs hoog is vergeleken met de fundamenten. Ofwel als de prijs nu niet hoog is, maar je verwacht dat de fundamenten zodanig zullen verslechteren dat dat straks wel het geval is.
Puur verkopen omdat je denkt (of bang bent) dat de prijs nog even verder gaat zakken is geen slimme strategie. Marks:
Mijn ervaring is dat degenen die het geluk hebben om iets te verkopen voordat het zakt zó druk bezig zijn met zichzelf schouderklopjes geven, dat ze vergeten om het vervolgens goedkoper terug te kopen. Als iets daalt in koers, terwijl de fundamenten gelijk blijven, zou je er meer van moeten willen bezitten – niet minder. Hoe kan je anders je doel bereiken om laag te kopen en hoog te verkopen?