De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de op één na grootste economie ter wereld wel eens een tijd tegemoet zou kunnen gaan waarin de economische groei lager is dan de afgelopen jaren het geval was. En dit is niet heel erg vreemd, want de Chinese economie is de afgelopen jaren aan een abnormaal tempo gegroeid. Deze groei heeft er mede voor gezorgd dat de middenklasse in China een stuk groter is geworden. Daarnaast maakt China op dit moment een transitie door van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. En uiteraard brengt een dergelijke transitie ook de nodige problemen met zich mee. Toch hadden maar weinig beleggers dit jaar zien aankomen dat de Chinese economie daadwerkelijk aan een veel minder hard tempo zou gaan groeien. Rond de zomermaanden werden de beurzen door elkaar geschud door een aantal tegenvallende Chinese macrocijfers. Over het algemeen bleef de HSBC bank redelijk optimistisch over de toekomst van China. Maar, ook deze bank heeft onlangs haar groeiverwachting voor China naar beneden moeten bijstellen.
HSBC verlaagt de groeiverwachting voor China
Econoom Qu Hongbin, van HSBC, laat in een verklaring weten dat de bank haar groeiverwachting voor China voor 2016 en 2017 bijgesteld heeft van 7,2 naar 6,7 procent. Volgens Hongbin zal de productie in China op volle toeren blijven draaien, maar zullen steeds minder mensen de producten van de Chinezen afnemen. Hij verwacht daarom dat de inflatie in China snel zal gaan afnemen en dat het groeiland eventueel zelfs geconfronteerd zal gaan worden met deflatie.
Ook verwijst Hongbin naar de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de schulden in China de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. Deflatie zou er eventueel voor kunnen gaan zorgen dat deze schulden alleen maar nog hoger gaan worden. Echter, wel verwacht Hongbin dat de Chinese overheid er alles aan zal doen om de economie op de rails te houden.