stop_piekeren Wat kan deze markt nog tegenhouden? We hadden dit jaar opnieuw een crisis in Europa met onder meer Griekenland. De high yield obligatiemarkt dreigde in te storten doordat Amerikaanse schalie-olieproducenten zich geconfronteerd zagen met een ingeklapte olieprijs. Toen kwam deze zomer de moeder aller angsten naar boven in de vorm van een mogelijke harde landing in China. En toch gebeurde er niks, nada, noppes. Geen crisis, geen wijdverspreide faillissementen in China, de schalie-oliesector pompt nog steeds en ondanks de enorme devaluaties in de emerging markets zijn er nog geen problemen ontstaan met dollarschulden. Het doet Hugh Hendry, manager van Eclectica Asset Management, denken aan de film ‘Dr. Strangelove‘ van Stanley Kubrick. In de film beveelt een gestoorde Amerikaanse luchtmachtgeneraal de eerste nucleaire aanval op de Sovjet-Unie, overtuigd dat hij is dat de Russen fluoride aan het drinkwater toevoegen om de ‘kostbare lichaamssappen’ van de Amerikanen te vervuilen. Volgens veel brompotten voegen centrale banken nu een gevaarlijk goedje toe aan de geldhoeveelheid via QE, aldus Hendry. En vervuilen zij daarmee het heilige marktmechanisme. Als gevolg daarvan zitten we nu met hoge activaprijzen, ondanks lage groei en afwezigheid van inflatie.

Bernanke chopper

Hendry ziet veel macro-economische presentaties tegenwoordig lijken op religieuze pamfletten en science-fiction boeken. Deze schetsen veelal een barre toekomst. Hendry:

Eenzelfde pessimisme is terug te vinden in het eerste Market Wizards boek van Jack Schwager, dat – niet verrassend – verscheen na de crash van oktober 1987. De briljantste geesten waren toen, net als vandaag, ervan overtuigd dat onze toekomst er zeer bleek uit zag.

Maar markten crashen niet wanneer we met z’n allen zo bezorgd zijn, aldus de manager. Hij zit dan ook gewoon vol in aandelen. Hendry:

Misschien zijn we te voorbarig en staat het huis op instorten. Of misschien zitten er simpelweg geen lijken in de kast van het systeem. En is de wereldeconomie beter bestand tegen schokken.

Hendry adviseert om het hoofd koel te houden en de onzekerheid maar gewoon te omarmen:

In 2010 adviseerden we “in paniek te raken”. Nu raden we beleggers aan juist niet te paniekeren.  Learn to Stop Worrying and Love the Bomb!

https://www.youtube.com/watch?v=3oZtPK6hqLU

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>