Het beursjaar is voorlopig bijzonder gunstig. Tal van aandelen zijn sinds 1 januari gestegen en beleggers springen op de trein omdat ze de herstelbeweging niet willen missen. Maar Morgan Stanley waarschuwt voor de realiteit, namelijk dat de economie aan het vertragen is en bedrijfswinsten gaan teleurstellen. Ze waarschuwen voor een verdere daling.

Beleggers die willen profiteren van de huidige rally op de beurzen, kunnen teleurgesteld worden omdat de Federal Reserve roet in het eten gaat gooien. De recente stijging van de aandelenkoersen is eerder te danken aan het seizoensgebonden januari-effect en shortcovering na een lastig jaareinde in 2022, dan aan betere bedrijfswinsten. Deze winsten waren zelfs slechter dan verwacht, vooral op het gebied van de marges.

Men verwacht dat de Amerikaanse centrale bank woensdag op het punt staat om hun benchmarkfederal funds rate met een kwart procentpunt te verhogen, waarmee de omvang van de verhoging wordt teruggedraaid voor een tweede vergadering op rij. Uit gegevens blijkt dat de agressieve renteverhogingen van vorig jaar de inflatie effectief afkoelen.

Rally

Ondanks een vertraging van de economie, blijven beleggers aandelen kopen van bedrijven die de verwachtingen weten te overtreffen maar bedrijven die ondermaats presteren, worden niet naar behoren ‘gestraft’ door beleggers. Morgan Stanley-strateeg Michael Wilson merkt op dat beleggers bang hebben om de rit naar boven te missen.

Better price action in stocks has started to convince many investors they are missing something — compelling them to participate more actively. We think the recent price action is more a reflection of the seasonal January effect and short covering after a tough end to December and a brutal year.

Morgan Stanley is echter van mening dat de onwil van de Fed om een soepele houding aan te nemen inzake het rentebeleid, in combinatie met de ergste winstrecessie sinds 2008, verkeerd wordt ingeschat en waarschijnlijk zal resulteren in een verderzetting van de berenmarkt.

Bronnen: Farah Elbahrawy – Yahoo Finance

Foto: Pixahive – CC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>