Steeds meer mensen weten de weg naar de aandelenmarkt te vinden. Dit komt enerzijds door het feit dat de drempel om te gaan beleggen tijdens de afgelopen jaren fors verlaagd is en anderzijds door de fantastische beursprestaties. Met name deze ‘nieuwe’ beleggers moeten zich realiseren dat de beurzen niet altijd in waarde weten te stijgen.

De coronacrisis wist te leiden tot een forse beurscrash op de aandelenmarkten. Met name in de VS moest de handelsdag meermaals vroegtijdig beëindigd worden in verband met het verkoopgeweld. Vandaag de dag ziet de situatie er compleet anders uit, want tijdens de afgelopen beursmaanden wisten de aandelenmarkten stevig in waarde te stijgen. Als gevolg van dit optimisme beginnen beleggers het onderliggende winstplaatje uit het oog te verliezen.

Is er een nieuwe zeepbel ontstaan?

De ervaren beleggers onder ons die weten dat het voor de lange termijn van cruciaal belang is dat de beursgenoteerde bedrijven winst weten te maken. Alleen op die manier kan de continuïteit op de lange termijn gewaarborgd worden. Toch lijkt een groot deel van de beleggers geen oog te hebben voor het winstplaatje. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van GMO, te zien dat ongeveer 65% van de beursgenoteerde bedrijven binnen de Russell 3000 index geconfronteerd wordt met een negatief resultaat. Met andere woorden maakt het merendeel van de 3.000 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven onder aan de streep verlies in plaats van winst.

Op de grafiek is te zien dat het record uit het jaar 2000 hiermee verbroken is. Destijds was er sprake van een stand van 60%. We mogen dus gerust zeggen dat de huidige situatie zorgwekkender is dan de situatie van het jaar 2000. Destijds knapte niet veel later de internetzeepbel uiteen. Is er nu een schuldenzeepbel ontstaan?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)