Voorlopig is er positief nieuws te melden omtrent het stimuluspakket in de Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag zijn goedkeuring gegeven om de Amerikaanse economie te ondersteunen door middel van een kapitaalinjectie van 1,9 biljoen dollar. De eindbeslissing moet echter nog vallen en die ligt in de handen van de Senaat.

De eerste grote beslissing van president Joe Biden, een stimuluspakket van maar liefst 1,9 biljoen dollar, werd vrijdag goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Met een stemming van 219-212 wisten de Democraten het pakket erdoor te krijgen. De Republikeinen zijn minder happig op deze stimulus en willen eerder een minder groot bedrag in de economie pompen.

Joe Biden is van zin om het geld snel aan het werk te zetten. Daarvoor moet de Senaat echter goedkeuring geven en dankzij de ‘blue sweep’ hebben de Democraten er nu de meerderheid. Met andere woorden, de kans dat het stimuluspakket wordt goedgekeurd, is groter als ervoor.

If we act now — decisively, quickly and boldly — we can finally get ahead of this virus. We can finally get our economy moving again.

Senaat

De Democraten hebben uitgeroepen dat de stimulus noodzakelijk is om vaccinaties te versnellen, een cruciale stap om het normale leven te hervatten, en gezinnen te ondersteunen in een tijd waarin ongeveer 19 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering ontvangen.

In het pakket zitten ook stimuluscheques van 1.400 dollar per persoon. Een groot struikelblok waarover Democraten en Republikeinen het niet eens zijn. Daarenboven is er ook een aanpassing aan het minimumloon, deze zou verhoogd worden naar 15 dollar per uur.

Een goedkeuring in de Senaat wordt echter minder eenvoudig dan in het Huis van Afgevaardigden. Hier is er een nipte meerderheid bij de Democraten dus moet ieder partijlid het stimuluspakket goedkeuren. De Senaat is immers ‘split’ waardoor er een 50-50 verdeling is.

Bronnen: CNBC

Foto: Jernej Furman – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>