Voormalig minister van Financiën Larry Summers denkt niet dat de Amerikaanse economie momenteel in een recessie is. Maar hij waarschuwt wel dat de kans op een recessie de komende 18 maanden 75 procent bedraagt. De situatie is dus niet zo ernstig als velen denken, maar het kan volgens Summers wel snel keren in de nabije toekomst.

Neen, een recessie is momenteel niet aan de orde. Dat is alleszins de overtuiging van voormalig minister van Financiën Larry Summers. De Amerikaan ziet geen signalen dat de Amerikaanse economie het slecht doet en de komende kwartalen zal krimpen. Toch waarschuwt hij dat, indien er enkele zaken veranderen, de kans op een recessie 75 procent bedraagt.

Given the difficulties associated with high inflation and bringing it down, the necessary monetary policy response, the odds that the economy will go into recession within the next 18 months are quite serious, and probably in the three quarters range.

Volgens Summers speelt de arbeidsmarkt een belangrijke rol. Indien de werkloosheid begint de stijgen, dan zal deze hard gaan stijgen gezien de economische situatie. Hij verwacht dat de werkloosheidsgraad tot boven de 6 procent zal stijgen de komende twee tot drie jaar.

Vertraging

Eén ding is duidelijk, de Amerikaanse economie is aan het vertragen, een gevolg van de ‘rate hikes’ van de Federal Reserve. Summers is van mening dat de Fed de rentes agressief moet blijven verhogen om de inflatie af te koelen, zelfs als de economie nog harder vertraagt.

If the economy looks like it’s slowing, it will be tempting to stop raising interest rates, and indeed, people in the market are expecting that interest rates will come down, beginning in December or January. I think that would be a serious error.

Hij waarschuwt de centrale bank dat ze niet in de verleiding mag geraken om dit jaar nog de renteverhogingen te temperen. Summers verwacht dat de inflatie nog een tijdje aan de hoge kant zal blijven en dat het inflatiedoel niet gehaald zal worden zonder een recessie.

Bronnen: Jennifer Schonberger – CNBC

Foto: ccPixs.comFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>