De strijd van de Federal Reserve tegen de inflatie zal volgens voormalig Fed-functionaris Bill Dudley leiden tot een volledige economische recessie. Het probleem is dat de centrale bank te laat begonnen is met het beteugelen van de inflatie, waardoor ze nu weinig andere keuze heeft dan de economie af te remmen door de rente drastisch te verhogen.

De vrees voor een recessie nam toe nadat uit overheidsstatistieken vorige week bleek dat de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen. Volgens de meest gebruikte en simpelste definitie bevindt de Amerikaanse economie zich dus technisch gezien in een recessie.

Hoewel Dudley toegeeft dat de Amerikaanse economie is vertraagd, gelooft hij niet dat deze voldoende is verzwakt om van een recessie te spreken. Althans nog niet.

Fed is haar strijd te laat gestart

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, verhoogde de rente vorige week alweer met 75 basispunten. Dudley zei dat de uitdaging voor de Fed deels te wijten is aan haar eigen slechte prognoses. De centrale bank begon immers pas met het verhogen van de rente toen de inflatie reeds zeer hoog was.

Omdat de Fed zo traag op gang kwam, zullen ze zich niet meer kunnen inhouden. De centrale bank zal steeds meer moeten doen en dit verhoogt het risico op een recessie. Het zou Dudley naar eigen zeggen verbazen als de Amerikaanse economie een recessie kan vermijden.

Het goede nieuws is dat Dudley voorspelt dat een dreigende recessie “mild” zal zijn in termen van de diepte van de daling. De balansen van bedrijven en huishoudens zijn immers in goede vorm. Hij waarschuwde er wel voor dat de aanhoudend hoge inflatie betekent dat de Fed wellicht niet snel te hulp kan schieten met renteverlagingen om een neergang te beteugelen.

Dudley stelt:

Een recessie zou langer kunnen duren omdat de Fed de remmen niet te snel kan lossen.

Bron: CNN
Foto: iStock