De gemiddelde belegger is geneigd om de grote massa achterna te gaan. Dit betekent dat als iedereen naar de nooduitgang rent, de gemiddelde belegger hetzelfde doet. Dit ‘meeloopgedrag’ is volkomen logisch omdat ons gedachtegoed vaak beïnvloed wordt door onze emoties. Toch is het binnen de beleggingswereld in het meest van de gevallen niet verstandig om de massa achterna te lopen.

’s Werelds grootste belegger aller tijden, Warren Buffett, leert ons dat we hebzuchtig moeten zijn als anderen angstig zijn. Met andere woorden moet u als belegger niet naar de nooduitgang rennen als de andere beleggers om u heen dat wel doen. Toch was het tijdens de afgelopen beursjaren behoorlijk winstgevend om de grote stroom aan beleggers achterna te gaan. De rally kwam zelfs even in een hogere versnelling terecht.

Elke belegger dient te beschikken over een ‘tradingplan’

Toch komt er altijd een einde aan een rally. En dat is iets waar veel beleggers niet op voorbereid zijn. De bovenstaande titel, die op 21 januari verscheen op The Street, laat perfect zien dat het niet altijd verstandig is om de massa achterna te lopen. Deze ‘Bullishe’ headline resulteerde een paar dagen later in de top op de markten. Vanaf dat moment zijn de aandelenmarkten in verval geraakt en steeds meer beleggers raken in paniek.

Hoe is het mogelijk om emoties uit te schakelen?

Om uw emoties de baas te zijn, is het van cruciaal belang om te beschikken over een ‘tradingplan’. Dit plan biedt u houvast in tijden dat het tegenzit. Als u de massa achterna loopt, zult u altijd in u eentje staan op het moment dat het tij zich tegen u keert.