Het Internationaal Monetair Fonds heeft zich aangesloten bij de kritiek op de enorme belastingverlagingen die de Britse regering vorige week heeft aangekondigd. Deze aankondiging zorgde ervoor dat het pond naar haar laagste punt ooit werd geduwd.

De mededeling van het IMF was zeer scherpe voor zo’n grote economie als die van het Groot-Brittannië. De instelling waarschuwde dat de belastingverlaging, de grootste in Groot-Brittannië sinds het begin van de jaren 70, de inflatie en de ongelijkheid waarschijnlijk zouden doen toenemen.

De ineenstorting van het pond sinds vrijdag is gepaard gegaan met een torenhoge stijging van de leenkosten in het Verenigd Koninkrijk. De rente op vijfjarige staatsobligaties is nu hoger dan die van Europese economieën met een veel hogere schuldenlast, zoals Italië en Griekenland.

Really stupid

Veel vooraanstaande economen hebben de onorthodoxe maatregelen een roekeloze gok genoemd. Ze hebben gewaarschuwd dat zij de Bank of England zullen dwingen nog harder op de rem te trappen bij haar pogingen de inflatie, die met bijna 10% al bijna het hoogste niveau in 40 jaar bereikt, te beteugelen.

Charlie Bean, voormalig vicegouverneur van de Bank of England, noemde de beslissing zelfs ronduit dom. Hij beschreef de interventie van het IMF als “opvallend”. Het is immers zeer ongebruikelijk dat het IMF zo snel reageert, zeker voor een G7-economie. De instelling doet dit meestal bij landen met een opkomende markt die al een tijdje op het randje staat.

Het IMF heeft een geschiedenis in Groot-Brittannië. De laatste keer dat een Britse regering de belastingen zo sterk verlaagde, was er een torenhoge inflatie, een enorme schuldensprong en uiteindelijk een reddingsoperatie van het IMF in 1976. Zo erg is het nog niet.

Econoom Mohammed El-Erian stelt:

Dit is niet 1976 waar we een valutacrisis hebben, een betalingsbalanscrisis en het IMF nodig hebben voor een noodlening. Het is echter wel een situatie waar de financieringskosten van de overheid ongelooflijk kwetsbaar zijn.

Bron: CNN
Foto: iStock