Directrice van het Internationale Monetaire Fonds Kristalina Georgieva zei dat de globale economie nu in een recessie is beland door COVID-19. Hoewel de boodschap vrij negatief klinkt, zei ze ook dat ze goede hoop heeft dat de wereldleiders nu stilletjes aan beginnen te beseffen dat een gecoördineerde aanpak zeer noodzakelijk is. 

Kristalina Georgieva, directrice van het Internationale Monetaire Fonds, zei vrijdag dat de globale economie zich in een recessie bevindt door de impact van COVID-19. verschillende belangrijke economieën hebben de gezondheid van hun bevolking op de eerste plaats gezet waardoor bedrijfsactiviteiten zijn stilgevallen met alle economische gevolgen van dien.

We have stated that the world is now in recession and that the length and depth of this recession depend on two things: Containing the virus and having an effective, coordinated response to the crisis.

Ze waarschuwde dat men niet met kleine maatregelen op de proppen moeten komen maar dat de stimulus daadwerkelijk krachtig genoeg moet zijn om de economieën te ondersteunen en een rampscenario moet vermijden. Volgens Georgieva heeft de wereldeconomie zelden zo stilgestaan als nu het geval is. Zelfs tijdens de wereldoorlogen was er ‘meer’ activiteit dan nu.

1 biljoen dollar

Het IMF heeft op 16 maart zelf aangekondigd om een pakket van 1 biljoen dollar ter beschikking te stellen om de wereldeconomie een handje te helpen. Het geld is bestemd voor landen die moeite hebben om de economische impact van het virus het hoofd te bieden.

Dit ‘Catastrophe Containment and Relief Trust’ van het IMF is er om de armste landen bij te staan door bijvoorbeeld schulden kwijt te schelden waardoor ze financiële ademruimte krijgen om de gezondheid van hun bevolking op de eerste plaats te kunnen zetten.

In ieder geval, alle grote financiële instellingen zijn volop bezig om maatregelen te nemen. De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, het Internationale Monetaire Fonds, etc… Het is alvast een geruststelling voor beleggers en investeerders maar alsnog blijft het woelig op de financiële markten, voornamelijk omdat het coronavirus voorlopig moeilijk te controleren is.

Bronnen: CNBC

Foto: EpSos.de – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>