Het staat vast dat de wereldeconomie dit jaar zal verzwakken door de stijgende rente en de Russische oorlog in Oekraïne die op de activiteit blijven wegen. Economen zijn echter wel optimistischer dan een paar maanden geleden.
Het Internationaal Monetair Fonds verklaarde dat het verwacht dat de economische groei zal vertragen van 3,4% in 2022 tot 2,9% in 2023. Dit is hoger dan de eerdere voorspelling in oktober waar uitgegaan werd van een groei van 2,7%.
Desondanks blijft de groei naar historische maatstaven zwak. Tussen 2000 en 2019 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei 3,8%.
Verschillende factoren
Het IMF noemde verschillende factoren voor de positievere voorspelling.
Een belangrijke factor is China. Peking beëindigde vorig jaar zijn “zero covid” beleid. Hierdoor opende het land zijn grenzen opnieuw en stapte het af van het strenge test- en quarantainebeleid dat de groei van ’s werelds tweede grootste economie had afgeremd. Het IMF voorspelt nu dat de groei in China dit jaar zal aantrekken tot 5,2%, aanzienlijk hoger dan zijn vorige raming.
Ook de ontwikkeling van de inflatie is veelbelovend. Het IMF merkte op dat de maatregelen in de meeste landen aan het afnemen. De instelling benadrukte wel dat de prijsstijgingen voor goederen en diensten exclusief voeding en energie, de zogenaamde kerninflatie, op veel plaatsen haar hoogtepunt nog moet bereiken.
Het IMF voorspelt dat de wereldwijde inflatie zal afnemen van 8,8% in 2022 tot 6,6% in 2023 en 4,3% in 2024. Voor de pandemie bedroeg deze bijna 3,5%.
Een daling van de Amerikaanse dollar sinds november is tot slot gunstig geweest voor opkomende markten en ontwikkelingslanden. De sterke stijging van de dollar maakte het immers duurder om grondstoffen te importeren en verhoogde de rentekost voor sommige schulden.
Bron: CNN
Foto: iStock