Griekenland is in de eurozone een van de betere jongetjes van de klas. Het Zuid-Europese land behoort volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) “bij de top presteerders in de eurozone”.

De Griekse economie kan de economische groei goed gebruiken. Zo heeft het land nog steeds de hoogste schulden en het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone. Alleen deze zijn wel gedaald. Het werkloosheidspercentage nam bijvoorbeeld af van 21,1 procent naar 18,5 procent in november 2018. Dat blijkt uit data van Eurostat.

Peter Dohlman van het IMF stelde over de groei van de Griekse economie:

Er zijn een hoop positieve ontwikkelingen gaande. We verwachten dat de groei dit jaar toeneemt naar bijna 2,5 procent, vergeleken met 2 procent in 2018. Dit zet Griekenland bij de best presterende landen in de eurozone.

Griekenland zet hervormingen door

Volgens Dohlman voert Griekenland afgesproken hervormingen met Europa door. Hij zegt daarover:

De overheid komt de fiscale doelen na die overeengekomen zijn met Europese lidstaten. Toch gaat dit soms ten koste van de groei. Toegang tot de financiële markten is ook herstelt. De overheid heeft namelijk twee keer succesvol obligaties uitgegeven.

Naast de hervormingen en de succesvolle toegang tot de financiële markten doet de Griekse economie het ook beter op andere vlakken. Zo stelde Dohlman dat het IMF verdere normalisering op andere gebieden ziet. Bijvoorbeeld dat klanten nu vrij zijn om cash te plaatsen in de bank die zijn willen.

En ook banken zelf doen het ook beter volgens Dohlman. Zo hebben ze bijna de het volledige noodliquiditeitsplan terug betaald die werd verkregen van de ECB.

Maar over de middellange termijn zal de groei iets afnemen volgens het IMF. Dat zal wel geleidelijk gaan en zal een gevolg zijn van de werkgelegenheid die op zijn volledige capaciteit zal komen.

Griekenland beter dan Duitsland en Frankrijk

Om de huidige groei van Griekenland in perspectief te plaatsen. Van de Duitse economie verwacht het IMF dat het zo’n 1,1 procent zal groeien in 2019. De Franse economie zal volgens het IMF met 1,3 procent groeien. Griekenland doet het met een verwachting van 2,2 procent duidelijk beter in 2019.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>