Een manier om de coronacrisis het hoofd te bieden, is door jobs te creëren. Volgens het Internationale Monetaire Fonds kunnen overheden hier werk van maken door extra te investeren. Meer jobs betekent meer koopkracht, meer belastinginkomsten en dus meer economische slagkracht. Maar theorie is uiteraard simpeler dan praktijk.

Volgens Kristalina Georgieva, voorzitster van het Internationale Monetaire Fonds, zijn er enkele efficiënte manieren om de wereldeconomie nieuw leven in te blazen. Eén van deze manieren is nieuwe jobs creëren en de werkloosheid terugdringen. Hiervoor moeten overheden extra investeren in hun binnenlandse markt en bedrijven zodat meer mensen aan de slag kunnen.

For advanced and emerging market economies … Increasing public investment by 1 percent of GDP in these economies would create 7 million jobs directly, and between 20 million and 33 million jobs overall when considering the indirect macroeconomic effects.

De wereldeconomie lijdt zwaar onder de gezondheidscrisis, de veelvuldige lockdowns en maatregelen beperken economieën om te groeien. Erger zelfs, de strenge maatregelen hebben ervoor gezorgd dat bijna alle economieën zijn gekrompen. Het IMF voorspelde in juni dat de wereldeconomie met 4,9 procent zal krimpen dit jaar. Maar dit zou nog optimistisch zijn gezien de tweede zware besmettingsgolf in de Verenigde Staten en Europa.

Investeren

Het Internationale Monetaire Fonds adviseert dat overheden investeren in gezondheidszorg, digitalisering, sociale huisvesting en milieubescherming. Georgieva voegde eraan toe dat investeren in digitalisering ‘essentieel’ is zodat regeringen de sociale afstand kunnen bevorderen en tegelijkertijd de digitale kloof binnen hun samenlevingen kunnen verkleinen.

Even with social distancing, public investment is feasible and can be delivered quickly if governments take four steps.

Investeren in deze domeinen houdt het volgende in: het direct investeren in onderhoud; het beoordelen en herstarten van veelbelovende projecten; projecten in de pijplijn versnellen om ze binnen de komende twee jaar te kunnen realiseren en beginnen met het plannen van nieuwe projecten die zijn afgestemd op de prioriteiten na de crisis.

Bronnen: CNBC

Foto: Got Credit – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>