Het Internationaal Monetair Fonds heeft dinsdag zijn economische groeiprognose voor 2021 voor Azië naar beneden bijgesteld. De regio wordt getroffen door de besmettelijke deltavariant die in delen van de regio een piek in het aantal besmettingen heeft veroorzaakt.

Het IMF verwacht dat de Aziatische economie in 2021 met 6,5% zal groeien. In april ging de instelling nog uit van een expansie van 7,6%.

De Aziatische landen zijn er vorig jaar relatief goed in geslaagd om Covid-19 in te dammen. Dit jaar moesten sommige landen – waaronder India, Maleisië en Vietnam – echter nieuwe besmettingsgolven bestrijden terwijl de vaccinatiecampagnes traag op gang kwamen.

De opflakkeringen van het aantal besmettingen leidde tot strengere maatregelen waardoor de dienstensector onder druk kwam te staan en sommige fabrieken tijdelijk moesten sluiten. Dit zette een domper op de economische vooruitzichten voor Azië.

Het IMF stelt:

De Covid-19 pandemie teistert de regio nog steeds.

Snelst groeiende regio

Ondanks de neerwaartse bijstelling zal Azië dit jaar wereldwijd wel de snelst groeiende regio blijven, aldus het IMF.

Deze groei zal vooral aangevoerd worden door de grootste economieën zoals China en India. Het IMF verwacht dat China en India dit jaar met respectievelijk 8% en 9,5% zullen groeien.

De instelling waarschuwde wel dat factoren zoals nieuwe besmettingsgolven een bedreiging vormen voor de economische prognoses. Het IMF waarschuwde ook voor overhaaste beleidsnormalisatie of verkeerd geïnterpreteerde beleidsmededelingen in de Verenigde Staten. Dit zou kunnen leiden tot een aanzienlijke uitstroom van kapitaal uit de regio en tot hogere leenkosten voor Aziatische opkomende markten.

Bron: CNBC
Foto: iStock