Door de oplopende rentestanden zijn de obligatiemarkten onder druk komen te staan. Steeds meer beleggers gaan er vanuit dat het tijdperk van dalende rentestanden definitief achter de rug ligt. Mogelijk slaat het huidige pessimisme binnen de obligatiemarkt nu echter te ver door. Een betrouwbaar onderzoek laat immers zien dat investeren in obligaties juist nu aantrekkelijk kan zijn.

Al enkele weken lopende de rentes op de staatsobligaties op. Dit komt enerzijds door het snelle herstel van de economie en anderzijds door de oplopende inflatie. Door de gestegen prijzen willen beleggers een hogere rentevergoeding hebben op het moment dat ze geld uitlenen. Dat is ook logisch, want door inflatie wordt het geld minder waard en daar wil je in gecompenseerd worden. Daarnaast rekenen beleggers volgend jaar op renteverhogingen in Europa en de VS.

Het pessimisme rondom de obligatiemarkt is te ver doorgeslagen

De kans is echter aanwezig dat het pessimisme rondom de obligatiemarkt te ver is doorgeslagen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, te zien dat er bij de iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD) sprake is van een extreem pessimistisch sentiment. Dit is de vijfde keer in 5 jaar tijd. Deze ETF bestaat uit Amerikaanse bedrijfsobligaties en wist tijdens de afgelopen jaren, als gevolg van de dalende rentestanden, juist enorm goede zaken te doen.

Volgens de analisten van SentimenTrader is het in de historie van deze ETF 77 keer eerder voorgekomen dat er sprake was van een extreem pessimistische steming. Tijdens alle keren noteerde deze ETF een jaar later hoger. De gemiddelde koersstijging bedraagt zelfs ruim 10%. Mogelijk is dit dus juist nu het moment om te investeren in bedrijfsobligaties.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>