Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft onlangs opnieuw de groeiverwachtingen voor 2019 naar beneden toe moeten bijstellen. Het IMF zag geen andere uitweg als gevolg van de tegenvallende groei van de wereldeconomie. Dit is inmiddels zelfs de vijfde groeiverlaging van dit jaar.

Het IMF rekent voor dit jaar nog op een groei van de wereldeconomie van 3%. In juli rekenden de economen van het IMF nog op een groei van 3,2%. Als gevolg van de aanhoudende handelsoorlog en de politieke onzekerheid in de wereld, zag het IMF zich genoodzaakt om de groeiverwachting verder naar beneden toe bij te stellen.

IMF rekent opnieuw op een lagere economische groei

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, zijn de groeiverwachtingen in beeld gebracht. Mocht de wereldeconomie dit jaar daadwerkelijk met ‘slechts’ 3% weten te groeien, dan betekent dit de laagste groei sinds het jaar 2009. In dat jaar werd de wereldeconomie getroffen door de financiële crisis.

Overigens verwacht het IMF wel dat de groei volgend jaar weer iets zal gaan aantrekken. Voor het jaar 2020 wordt er nog steeds gerekend op een groei van 3,5%. De vraag is alleen hoe serieus we die groeiverwachting moeten nemen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>