Het Internationale Monetaire Fonds heeft zijn groeiprognose voor dit jaar en 2021 opnieuw verlaagd. Daarenboven waarschuwden ze ook voor de schulden die op dit moment worden gecreëerd. De grote boosdoener is uiteraard het coronavirus en de daarmee gepaard gaande lockdowns die wereldwijd werden ingevoerd. Nu zou de wereldeconomie niet met 3 procent gaan krimpen volgens het IMF, maar met 4,9 procent.

Het ziet er niet zo goed uit voor de wereldeconomie. Het Internationale Monetaire Fonds heeft beslist om de groeivooruitzichten opnieuw te verlagen. Twee maanden geleden bedroeg de krimp voor dit jaar nog 3 procent. Ondertussen hebben ze dit cijfer verlaagd naar 4,9 procent.

The Covid-19 pandemic has had a more negative impact on activity in the first half of 2020 than anticipated, and the recovery is projected to be more gradual than previously forecast.

Niet alleen de groei voor dit jaar hebben ze verlaagd maar ook die van 2021. Voorheen voorspelden ze een groei van 5,8 procent maar ook dit cijfer hebben ze verlaagd naar 5,4 procent. De reden waarom ze de vooruitzichten hebben verlaagd, heeft te maken met de verwachting dat de maatregelen omtrent COVID-19 ook tijdens de tweede helft van het jaar intact zullen blijven.

The steep contraction in economic activity and fiscal revenues, along with the fiscal support, has further stretched public finances, with global public debt projected to reach more than 100% of GDP this year

Pandemie

De vooruitzichten staan uiteraard niet vast in steen en kunnen iedere maand veranderen. Veel zal afhangen van de duur van de pandemie, de ernst waarmee de maatregelen worden opgevolgd, de stimulus van de centrale banken en de weerbaarheid van bedrijven.

Voor de Verenigde Staten van Amerika ziet het er ook minder positief uit. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht niet dat de Amerikaanse economie gaat krimpen met 5,9 procent maar met 8 procent. Ook de economieën van Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika zullen respectievelijk krimpen met 9,1 procent, 10,5 procent en 8 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>