Onlangs werd Fed-voorzitter Jerome Powell door een interviewer onder vuur genomen betreffende de ongelijkheid in de VS. Tijdens de afgelopen jaren is de kloof tussen arm en rijk fors gegroeid. Powell gaf aan dat de Fed weinig effect kan hebben op deze groeiende ongelijkheid. Toch lijkt dat niet helemaal het geval te zijn.

Sinds het jaar 2009 zitten de aandelenmarkten al in de lift. Daarbij valt op dat met name de Amerikaanse beurzen tijdens de afgelopen 10 jaar extreem goede zaken wisten te doen. Daarbij lijkt een prominente rol weggelegd voor de Fed. Mede door het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank wisten de beurzen immers zo hard in waarde te stijgen.

De Fed zorgt wel degelijk voor ongelijkheid in de VS

Opvallend daarbij is dat met name de rijken wisten te profiteren van de stijgende beurskoersen. Eigenlijk is dat helemaal niet opvallend, maar wel omdat Powell liet weten dat de Fed weinig effect heeft op de ongelijkheid in de VS. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is duidelijk te zien dat er een sterke correlatie is tussen de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank en het vermogen van het onderste deel van de Amerikaanse bevolking (op het gebied van inkomen).

Bij het zien van deze grafiek doet Powell er dus verstandig aan om de volgende keer zijn woorden beter uit te kiezen. Het is immers geen geheim dat met name de rijken weten te profiteren van stijgende beurskoersen. En dat zal Powell ongetwijfeld ook weten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>