De Federal Reserve lichtte woensdag het tipje van de sluier voor wat ons te wachten staat in maart. Voorzitter Jerome Powell zei namelijk dat de eerste renteverhoging in maart zal plaatsvinden en dat het soepele beleid dan ook zal worden stopgezet. Het Internationale Monetaire Fonds waarschuwt voor turbulentie en volatiliteit op de markten.

Over het algemeen zei Fed-voorzitter niets onheilspellend aangaande de renteverhogingen en het monetaire beleid. Maar zijn uitspraken over de mogelijkheden inzake de rentes maakten beleggers en investeerders wel nerveus. De S&P500 steeg lichtjes bij aanvang van de persmededeling maar zakte verder weg hoe langer Powell aan het woord was.

De uitspraak die de markten deed dalen was dat er volgens Powell voldoende ruimte is om de rentes te verhogen zonder de arbeidsmarkt te pijnigen. Met andere woorden, het verhogen van de rentes vanaf maart zal de Fed weinig kopzorgen bezorgen. Dat zou ook impliceren dat ze de rentes niet met 25 basispunten maar met 50 basispunten zouden kunnen verhogen.

Volatiliteit

Tobias Adrian, financieel adviseur bij het IMF, verwacht dat technologie- en groeiaandelen het moeilijk zullen krijgen door de beslissingen van de Federal Reserve. Vooral als blijkt dat de Fed meer ‘hawkish’ is in maart. Ook op de cryptomarkt zal de verkoopgolf versterkt kunnen worden.

We could certainly see further tightening of financial conditions, and that means that risk assets such as equities could sell off further. This is hopefully not going to be disorderly, but it’s going to be an orderly adjustment in terms of valuations.

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,4 procent zal groeien, dat is lager dan de 5,9 procent in 2021. Volgens het IMF is de wereldeconomie zwakker gepositioneerd dan ze dachten. Voornamelijk gezien we nog altijd worden uitgedaagd door nieuwe coronavarianten en de hardnekkige inflatie die maar niet wil afkoelen.

Daarenboven wordt de situatie grimmiger voor de opkomende markten. Het normaliseren van het monetaire beleid in de Verenigde Staten kan een impact hebben op deze markten. Het IMF merkte tijdens de afgelopen maanden op dat er nu al minder kapitaal vloeit richting deze regio.

Bronnen: Karen Gilchrist – CNBC

Foto: Max Pixel – CC0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>