Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft opnieuw de verwachting voor de wereldwijde groei in 2019 bijgesteld. De reden hiervoor zijn geopolitieke risico’s die verkeerd kunnen uitpakken en voor onzekerheid zorgen.
Het IMF verwacht voor dit jaar een wereldwijde economische groei van 3,3 procent. Dat is 0,2 procent minder dan de eerder verwachte 3,5 procent. Voor 2020 denkt de autoriteit dat het beter zal gaan met de wereldwijde economie. Zo verwacht het een groei van 3,6 procent.
De lagere groei komt volgens het IMF vooral door de risico’s van huidige handelsgeschillen:
De huidige risico’s in de wereld zetten neerwaartse druk op de groei. Als geschillen niet worden opgelost en het resulteert in importtarieven, of dat nou boven of beneden de verwachting is, zal dat leiden tot hogere kosten. Hogere kosten voor kapitaalgoederen en uiteindelijk ook voor de consument.
Onzekerheid door handelsoorlog verlaagt investeringen
Handelsgeschillen creëren onzekerheid voor bedrijven. Daarom worden investeringen uitgesteld. Zo stelt het IMF:
Onzekerheid over het handelsbeleid en zorgen over escalatie zullen investeringen verlagen, productieketens ontwrichten en de groei van productie tegengaan. Dit kan bedrijfswinsten drukken en uiteindelijk tot uiting komen in financiële markten. Dat zal de groei verder drukken.
Dit is alleen de onzekerheid over het handelsbeleid. Het IMF waarschuwt daarnaast voor een scenario, wanneer er geen oplossing komt in de handelsgeschillen. Bijvoorbeeld bij de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Dat zal volgens het fonds de economie van beide landen flink schaden.
Sterke Amerikaanse economie is zorgelijk
Een ander punt van zorg is volgens het IMF het monetaire beleid van de Fed. Het fonds erkent dat de Fed nu een soepeler beleid voert. Maar wanneer de Amerikaanse economie sterkt blijft, dan zou de centrale bank de rente weer kunnen opvoeren.
Dat zal resulteren in een sterkere dollar en daardoor wordt de schuldenlast voor opkomende economieën groter. Dat zal hun balans en groei schaden.
Bron: CNBC
Foto: iStock
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.