De Verenigde Staten wil nieuwe importtarieven opstellen voor Europa. Dit keer voor 11,2 miljard dollar aan goederen. De tarieven zullen gelden voor vliegtuigen tot kaas en wijn. De reden hiervoor zijn de ‘oneerlijke’ Europese subsidies aan Airbus.

Europa gaf Airbus subsidie. Dit deed het echter al lang geleden. Zo oordeelde de Wereld Handels Organisatie in 2004 al dat Europa oneerlijke subsidies gaf. Dit zou nadelig zijn voor andere vliegtuigbouwers, zoals het Amerikaanse Boeing. En dat pikt de Verenigde Staten niet, zo stelde Trump in een tweet:

Importtarieven van EU en V.S.

Europa en de Verenigde Staten voeren sinds eind vorig jaar gesprekken om importtarieven te voorkomen. President Trump wil de handelsbalans tussen zijn land en Europa in balans brengen. De Verenigde Staten importeert bijvoorbeeld veel uit Duitsland, maar Duitsland niet uit de Verenigde Staten. Trump wil dit verschil dichten.

Vorig jaar juni kondigde de Verenigde Staten al importtarieven aan op Europees staal en aluminium. Op staal zit nu een tarief van 25 procent en op aluminium 10 procent. Die tarieven hielpen de staalsector in de Verenigde Staten. Aan de andere kant stegen de kosten voor bedrijven die staal gebruiken in de productie.

Als reactie kondigde Europa ook importtarieven aan. Die hadden een een waarde van 2,8 miljard euro. De tarieven golden op Amerikaans staal, landbouwproducten en andere producten, zoals Harley Davidson motoren.

Te weinig vaart in handelsgesprekken

Nadat deze tarieven werden ingevoerd begonnen er gesprekken tussen Europa en de Verenigde Staten. Gesprekken die de tarieven moesten terugdringen. Alleen volgens de Verenigde Staten zit er te weinig vaart in de gesprekken. Daarover heeft de grootmacht al verschillende keren zijn frustratie geuit.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar