De Verenigde Staten wil nieuwe importtarieven opstellen voor Europa. Dit keer voor 11,2 miljard dollar aan goederen, van vliegtuigen tot kaas en wijn. De reden voor de tarieven zijn de oneerlijke Europese subsidies aan Airbus.

Europa gaf Airbus subsidie en dat heeft tot oneerlijke concurrentie geleid. Zo oordeelde de Wereld Handels Organisatie ook in 2004. De subsidies zijn dus nadelig voor andere vliegtuigbouwers, zoals het Amerikaanse Boeing. En dat pikt de Verenigde Staten niet, zo stelde Trump in een tweet:

Importtarieven van EU en V.S.

Europa en de Verenigde Staten voeren sinds eind vorig jaar gesprekken om importtarieven te voorkomen. President Trump wil tarieven de handelsbalans in evenwicht te brengen. De Verenigde Staten importeert bijvoorbeeld veel uit Duitsland, maar Duitsland niet uit de Verenigde Staten. Trump wil dit gat dichten.

Vorig jaar juni kondigde de Verenigde Staten al importtarieven aan op Europees staal en aluminium. Op staal zit een tarief van 25 procent en op aluminium 10 procent. Die tarieven hielpen de staalsector in de Verenigde Staten. Maar aan de andere kant stegen de kosten voor bedrijven die staal gebruiken in hun productie.

Als reactie kondigde Europa ook importtarieven aan. Die hadden een een waarde van 2,8 miljard euro. De tarieven golden op Amerikaans staal, landbouwproducten en andere producten, zoals Harley Davidson motoren.

Te weinig vaart in handelsgesprekken

Nadat deze tarieven werden ingevoerd begonnen de gesprekken tussen Europa en de Verenigde Staten. Gesprekken die de tarieven moesten terugdringen. Alleen volgens de Verenigde Staten zit er te weinig vaart in de gesprekken. Daarover heeft de grootmacht al verschillende keren zijn frustratie geuit.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

Versla de volgende beurscrash met 4 spotgoedkope aandelen!

Het moment van een beurscrash voorspellen is onmogelijk. Wat je wel in de hand hebt, is de voorbereiding van je portefeuille hierop.

In deze GRATIS gids leggen we jou uit hoe je dat aanpakt met 4 spotgoedkope aandelen.