Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dat het risico bestaat dat de inflatie meer dan tijdelijk zal blijken te zijn. Indien dit effectief het geval is, zouden centrale banken sneller dan verwacht actie moeten ondernemen.
Deze kwestie verdeelt momenteel de beleggersgemeenschap, die druk aan het nadenken is over de vraag of de recente stijging van de consumentenprijzen van blijvende aard is. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bereikte het inflatiecijfer in juni respectievelijk 5,4% en 2,5%.
Voor het grootste deel is het IMF zelf echter nog wel overtuigd dat de recente inflatiepiek van voorbijgaande aard zal zijn. Het waarschuwde echter wel dat de onzekerheid hierover enorm groot blijft.
Hogere prijzen vergroten de kans dat centrale banken hun ultra soepele monetaire beleid zal moeten afbouwen. Centrale banken zouden dan kunnen stoppen met het aankopen van activa en de rente moeten verhogen.
Wereldwijd herstel is niet zeker
Het IMF heeft dinsdag zijn mondiale groeiprognose voor 2021 gehandhaafd op 6%. De verwachtingen voor 2022 werden wel bijgesteld. In plaats van een groei van het bruto binnenlands product met 4,4%, zoals in april werd voorspeld, ziet de instelling nu een groei van 4,9% in het volgende jaar.
Deze vooruitzichten zijn echter voor een groot deel afhankelijk van de vaccinatiecampagnes tegen Covid-19. Volgens Our World in Data is slechts 13,81% van de wereldbevolking volledig ingeënt en 13,46% gedeeltelijk. Hieruit blijkt het grote verschil tussen geavanceerde en ontwikkelingseconomieën.
In het Verenigd Koninkrijk en Canada is meer dan 54% volledig gevaccineerd. In Zuid-Afrika daalt dit aantal echter tot 3,9% en in Egypte is dit zelfs maar 1,57%.
Het IMF besluit:
Het wereldwijd herstel is niet verzekerd zolang het virus ergens in de wereld zijn gang kan gaan.
Bron: CNBC
Foto: iStock