De wereldeconomie staat er goed voor, toch moeten landen scherp blijven voor mogelijke veranderingen die er aan zitten te komen. Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwt voor veranderingen door centrale banken, technologische ontwikkelingen en moeilijkheden in handelsrelaties tussen economische grootmachten.

Economisch gezien ziet het plaatje er bijzonder goed uit, de wereldeconomie vertoont namelijk een zeer brede groei . Dat zei IMF-directeur Christine Lagarde eind vorige maand tijdens een conferentie in Jakarta. Maar ze benadrukte evenzeer dat alle landen inspanningen moeten blijven leveren. Het economische landschap is aan het veranderen is en de risico’s nemen stilaan toe.

Ondanks de sterke groeivooruitzichten van 3,9 procent in 2018 en 2019, moeten landen oppassen voor enkele factoren. Centrale banken gaan hun beleid normaliseren de komende jaren en belangrijke handelsrelaties tussen economische grootmachten dreigen stroever te verlopen.

ASEAN

Lagarde zei dat ASEAN-landen (Association of Southeast Asian Nations) zich moeten opmaken voor hogere rentevoeten in de ontwikkelde economieën zoals de V.S.A. en Europa. Beleidsmakers moeten voorzichtig te werk gaan en rekening houden met het effect op de financiële stabiliteit.

Niet alleen deze invloeden zullen een impact hebben op de ASEAN-landen. Als het zover komt dat de Verenigde Staten van Amerika nog meer inzet op protectionisme, dan moeten ze zich klaarstomen voor nieuwe groeimodellen waarbij de nadruk meer moet liggen op de binnenlandse handel.

Ook technologische vooruitgang zal deze landen ongetwijfeld lichtjes door elkaar schudden de komende jaren. We krijgen hoe langer hoe meer te maken met fabrieksautomatisering, artificiële intelligentie, biotechnologie, nieuwe financiële technologieën en digitale valuta.

Dit gaat op termijn ongetwijfeld banen kosten, maar langs de andere kant ook nieuwe soorten jobs creëren. Het is belangrijk dat werknemers voldoende worden opgeleid om mee te kunnen in deze technologische vooruitgang. IMF-directeur Lagarde zei dat er geen éénduidige oplossing is en dat ieder land voor zich moet uitmaken hoe ze de situatie gaan aanpakken.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Nick Youngson – Alpha Stock ImagesCC BY-SA 3.0