De wereldeconomie zit reeds in de problemen maar de risico’s blijven zich maar opstapelen. In een rapport heeft het Internationaal Monetair Fonds zijn prognoses voor de wereldeconomie opnieuw naar beneden bijgesteld.
De instelling verwacht groeivertragingen in de 3 grootste economieën: de Verenigde Staten, China en Europa. Deze neerwaartse ontwikkelingen, in combinatie met de aanhoudende oorlog in Oekraïne, een sneller dan verwachte stijging van de inflatie en een strenger monetair beleid hebben de toch al kwetsbare wereldeconomie verder onder druk gezet.
Het IMF verwacht nu dat de wereldeconomie dit jaar met slechts 3,2% zal groeien, tegen 6,1% in 2021. Volgend jaar wordt het volgens de instelling nog erger. De wereldeconomie zou dan met slechts 2,9% groeien, net iets meer dan de 2,5% die het IMF als een wereldwijde recessie beschouwt.
Situatie kan nog erger
Deze voorspelling gaat er echter van uit dat alles blijft zoals het nu is. Er duiken wel steeds meer gevaren op. Rusland zou de gasstroom naar Europa uiteindelijk nog kunnen afsluiten. Dit zou de inflatie verder opdrijven en de mondiale groei doen dalen tot ongeveer 2,6%.
Dit scenario, zo waarschuwde het IMF, zou volgend jaar tot een officiële recessie kunnen leiden. Hierdoor zou de mondiale groei terugvallen tot slechts 2%. Dit niveau van zwakke groei is sinds 1970 slechts 5 keer voorgekomen.
3 grote economieën vertragen
Ook lijkt de groei in de 3 grootste economieën ter wereld te stokken.
In de Verenigde Staten hebben de consumenten minder koopkracht door de prijsstijgingen. Hierdoor zijn de consumptieve bestedingen lager uitgevallen dan verwacht.
In China zijn de Covid-19 lockdowns de economie blijven hinderen. Hierdoor is een vertraging ontstaan die ernstiger is dan verwacht. Het IMF heeft zijn verwachtingen voor de groei van het Chinese bruto binnenlands product dit jaar verlaagd van 4,4% naar 3,3%.
Dit is veel minder dan het officiële streefcijfer van 5,5% dat de overheid heeft vooropgesteld. Hiernaast zou het de traagste groei zijn in meer dan 4 decennia, de pandemie niet meegerekend.
In Europa zijn de kosten van de Russische invasie in Oekraïne hoger uitgevallen dan verwacht. De energieprijzen zijn sterker gestegen, het consumentenvertrouwen is harder gedaald en er heerst een tragere dynamiek in de verwerkende industrie als gevolg van aanhoudende verstoringen in de supply chain.
Pierre-Olivier Gourinchas, directeur onderzoek van het IMF, stelt:
De vooruitzichten zijn aanzienlijk verslechterd. De wereld kan binnenkort aan de rand van een wereldwijde recessie staan, slechts 2 jaar na de laatste.
Bron: CNN
Foto: iStock