Recent publiceerde de The Congressional Budget Office haar verwachtingen inzake de ontwikkeling rondom de Amerikaanse staatsschuld. Volgens de economen zal de staatsschuld van de VS tijdens de komende 30 jaar in waarde exploderen. Elke crisis lijkt immers opgelost te worden door nog meer schulden te creëren.

De financiële crisis wordt ook wel omschreven als de ‘schuldencrisis’. Deze beschrijving is niet vreemd, want al snel wist de bankencrisis zich om te vormen in een globale schuldencrisis. Pijnlijk genoeg werd deze schuldencrisis bestreden met nog meer schulden. En juist tijdens deze coronacrisis is die kwetsbaarheid zichtbaar.

Moeten we vrezen voor een nieuwe schuldenzeepbel?

Vooralsnog kost het de meeste landen geen enkele moeite om geld op de financiële markten op te halen. Door het beleid van de centrale banken zijn de rentestanden immers historisch laag. Derhalve is het mogelijk om tegen een lage rentevergoeding geld te lenen van beleggers. Sommige landen krijgen zelfs geld toe.

Volgens The Congressional Budget Office kan deze ‘schuldendrang’ echter leiden tot een nieuwe schuldenzeepbel (mogelijk is die er nu al). Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de Amerikaanse staatsschuld als percentage van het Amerikaanse BBP de komende 30 jaar in waarde gaat verdubbelen. Op dit moment is de Amerikaanse staatsschuld ongeveer gelijk aan de grootte van het Amerikaanse bruto binnenlands product, maar in het jaar 2050 zal dat 200% bedragen. En dat is moeilijk goed nieuws te noemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)