Aandelenprijzen zijn de afgelopen tien jaar flink gestegen, zowel in Amerika, als Europa. Eigenlijk zijn aandelen overal ter wereld wel gestegen. Maar er is een divergentie gaande, iets dat voor deze stierenmarkt niet voor mogelijk werd gehouden.

Er is namelijk een enorm verschil ontstaan tussen de waarderingen van Amerikaanse en Europese aandelen. Nog nooit was het verschil tussen de waarderingen zo groot. Zelfs nadat aandelen op beide continenten flink zijn gestegen.

Op de grafiek van Jeroen Blokland, gedeeld op twitter, is te zien dat het relatieve verschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen enorm is toegenomen. Relatief gezien zijn Amerikaanse aandelen veel hoger gewaardeerd dan Europese.

Na de crisis is Amerika velen male winstgevender

En opvallend is dat deze trend na de crisis gaande is. Voor de crisis waren Amerikaanse aandelen ook wel vaak hoger gewaardeerd dan Europese (alles boven de 1 is in het voordeel van Amerikaanse aandelen), alleen dat bleef altijd binnen een bepaalde bandbreedte.

Nu, eigenlijk al sinds 2015, is deze bandbreedte doorbroken. Maar er lijkt geen eind te komen aan de ‘out-performance’ van Amerikaanse bedrijven ten opzichte van de Europese tegenhangers.

Wie aan het begin van de stierenmarkt Amerikaanse aandelen had gekocht, had dus veel meer rendement behaald, dan wanneer je Europese aandelen had gekocht.

Bron: Twitter

Foto: iStock

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar