In twee jaar tijd is er een heel wat veranderd op de Amerikaanse geld- en kapitaalmarkt. Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zijn de rentes op de geld- en kapitaalmarkt opgelopen. Deze trend is nu zelfs zo ver gevorderd dat sparen interessanter begint te worden dan beleggen. En dat kan een bedreiging zijn voor Wall Street.

Een jaar geleden bedroeg de rente op het 3-maands Amerikaanse staatspapier nog 1%. Vandaag de dag ligt die rente boven de grens van 2%. De 3-maands rente staat in Europa beter bekend als de Euribor rente en deze rente dient vaak als maatstaf voor de rente op de spaarrekening. Het Euribor tarief is immers het basistarief die banken onderling in rekening brengen.

Beleggen wordt steeds minder interessant

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat het in Amerika op dit moment interessanter is om te sparen dan te beleggen. Als we namelijk het eventuele koersresultaat op aandelen buiten beschouwing laten, dan rest alleen nog het dividend. En het gemiddelde S&P 500 dividendpercentage ligt op dit moment rond de 1,90%. En dat is beduidend lager dan de 2,05% die vergoed wordt op het 3-maands Amerikaanse staatspapier.

Uiteraard kan dit effect gaan hebben op de aandelenkoersen. Op het moment dat steeds meer beleggers kiezen voor de veilige spaarrekening, zal dat leiden tot prijsdruk bij de aandelen. Het aanbod is immers op dat moment groter dan de vraag.

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)