Het ergste inzake het chiptekort is weldra mogelijks achter de rug. Andrew Tilton, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, verwacht dat de problemen hieromtrent tijdens de tweede jaarhelft verholpen zullen worden. Op dit moment zijn er verschillende sectoren die minder kunnen produceren omwille van het chiptekort. Dit heeft bv. al geleid tot een productiestop bij verschillende autofabrikanten maar ook bij fabrikanten van spelconsoles.

Tijdens H2 dit jaar zou het beter moeten gaan met de chipindustrie, alleszins met hun productiecapaciteiten. Op dit moment is de vraag naar chips zodanig groot, dat de producenten niet kunnen volgen. Om de vraag te kunnen bijbenen, zijn er reeds stappen ondernomen om meer te kunnen produceren. Echter is de vraag nog steeds groter dan het aanbod.

De wereld worstelt met een chiptekort dat de productie van huishoudelijke elektronica heeft getroffen, van broodroosters tot wasmachines. Volgens adviesbureau AlixPartners zal het naar verwachting de wereldwijde auto-industrie in 2021 ook 110 miljard dollar aan inkomsten kosten.

Andrew Tilton, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, verwacht een evenwicht op de markt na de zomer en dat het ergste achter de rug is. Sectoren zoals de automobielindustrie bevinden zich nu in een dip maar zullen tijdens de laatste twee kwartelen van het jaar herstel zien.

Our analysts believe we’re probably in the worst period of that right now. That is, we’re seeing the biggest disruption downstream (in) industries like auto right now and that will gradually ease over the back half of the year.

Moeilijkheden

Chipfabrieken gebruiken dagelijks enorme hoeveelheden water. Taiwan, de thuisbasis van ‘s werelds grootste contractchipmaker, wordt geconfronteerd met het grootste watertekort in 56 jaar. Op zondag hief het eiland enkele waterbeperkingen op na een recente zware regenbui.

Taiwan kreunt momenteel ook onder een corona-uitbraak die in mei is begonnen. Daarvoor wist het eiland corona goed buiten te houden. Het blijft iets dat de komende weken en maanden nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, voegde hoofdeconoom Tilton eraan toe.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>