Index beleggen is bijzonder populair geworden de laatste jaren. De opzet is dan ook heel eenvoudig: je koopt een ETF van een index en hup … je verdient geld terwijl de beurzen stijgen. Index beleggen is zelfs zo populair geworden dat er iedere dag miljarden naar deze instrumenten stromen. Maar de ‘heilige graal’ van beleggen kan achteraf wel eens een lege doos blijken.

Er zijn 5 goede redenen om NIET mee te doen met de trend van index beleggen.

# 1. Index beleggen is NIET passief

Beleggers gaan er al te gemakkelijk van uit dat beleggen in een index ETF hetzelfde is als passief beleggen. Maar de realiteit is dat de beheerders van de ETF nog altijd regels opstellen voor het beheer ervan. En die regels kunnen veranderen. Dat zagen we bijvoorbeeld recent nog bij de populaire goudmijn-ETF GDX. Maar ook doorheen de geschiedenis veranderde de grote S&P 500 ETF regelmatig de regels.

# 2. Index beleggen is niet beter dan actief beleggen

In theorie klinkt het mooi dat je slechts een index moet kopen en dan de rit omhoog van de index kan volgen. In praktijk springen index beleggers even kwistig om met hun beleggingen in ETFs dan met hun beleggingen in individuele aandelen. Van het moment dat de index daalt, verkopen ze en kopen ze een andere index. Hiermee gaat heel de mooie theorie in rook op.

# 3. Index beleggen is geen garantie op rijkdom

Veel beleggers denken dat ze minder moeten sparen omdat het rendement van hun index wel voor de nodige rijkdom zal zorgen. Maar rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor succes. Beleggers die begin deze eeuw een index ETF kochten op de S&P 500 hebben tot de periode 2013/2014 moeten wachten op de eerste winst.

# 4. Index beleggers verkopen ook op moeilijke momenten

Diegene die beweren dat ze een index ETF voor altijd zullen bijhouden, zijn diegene die ze gekocht hebben tijdens deze stierenmarkt. Net als de indexen kunnen de ETFs ook veel van hun waarde verliezen tijdens een nieuwe berenmarkt. Je moet over voldoende moed beschikken om de strategie vol te houden.

# 5. Index beleggen is niet zonder zorgen

Wanneer je een index koopt, koop je ook aan de waardering van die index. Net als bij individuele aandelen kan je dus ook een index kopen aan een veel te dure waardering. Amerikaanse indices hebben momenteel een van de duurste waarderingen uit hun geschiedenis. Wie nu gaat index beleggen met Amerikaanse ETFs, belegt zeker niet zonder zorgen.

Bron: DGI

Vergeet traditionele aandelen. Dit zijn de aandelen van de komende jaren!

De gewone aandelenmarkt staat al jaren op een extreem hoge waardering. Wanneer dit eindigt, weet niemand. Maar iedereen is het er wel over eens dat te lang in deze markt blijven, desastreuze gevolgen kan hebben. Het toekomstige rendement is beperkt.

Je kan dan ook beter beleggen in een sector die fors ondergewaardeerd is. Deze aandelen bieden veel meer mogelijkheden.

Lees verder en ontdek de grootste opportuniteit uit je beleggingsleven.