Het Wereld Economisch Forum in Davos werd gedomineerd door discussies over economische groei of eerder het gebrek daar aan. India werd door verschillende experts echter aanzien als één van de weinige lichtpunten in de wereldeconomie.
India blinkt uit onder de grootste economieën ter wereld. Europa staat immers op de rand van een potentiële recessie en de groei in de Verenigde Staten is aan het vertragen.
Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het Indiase bruto binnenlands product in 2023 met 6,1% zal stijgen. Ter vergelijking: China zou na de volledige heropening “slechts” een groei van 4,4% laten zien.
Het Centre for Economics and Business Research denkt dat India in de komende 10 jaar Duitsland en Japan kan voorbijstreven. Het land zou hierbij kunnen uitkomen op een BBP van $10 biljoen, waardoor het de derde economie ter wereld wordt.
Sterke rugwinden
Volgens Börje Ekholm, hoofd van Ericsson, is de uitrol van 5G infrastructuur zeer snel aan het ontwikkelen in India. Binnenkort zal het land, na China, de beste digitale infrastructuur hebben die aangedreven wordt door telecomgiganten als Bharti Airtel en Jio.
India heeft ook de ambitie om een wereldwijde chipfabriek te worden, nu de bezorgdheid over de afhankelijkheid van Taiwan in het Westen toeneemt. Volgens de Indiase minister van Handel wil Apple 25% van zijn iPhone productie naar India verplaatsen, hoewel dit nog niet is bevestigd door het bedrijf zelf.
Ook Rajesh Gopinathan, CEO van Tata Consultancy Services, is zeer optimistisch over India. Volgens hem biedt de combinatie van een stabiel politiek klimaat en aanzienlijke overheidsinvesteringen in infrastructuur een positieve omgeving voor groei. Hiernaast is het land goed gepositioneerd voor de geplande energietransitie.
De inflatie was in India ook minder ernstig dan in veel andere landen, met een CPI van 5,7% in december.
Niet alles is rooskleurig
Hoewel de vooruitzichten in India er zeer goed uitzien, is niet alles in het land rozengeur en maneschijn. Volgens een rapport van Deloitte uit 2021 moet India nog veel meer doen om infrastructuur op te bouwen en systemen te hervormen om het zakendoen te vergemakkelijken en meer buitenlandse investeringen aan te trekken.
Ondertussen heeft het land nog steeds één van de hoogste niveaus van inkomensongelijkheid in de wereld. Tijdens de pandemie werd deze kloof enkel nog maar groter.
Suyash Rai, adjunct-directeur van het onderzoekscentrum Carnegie India, was sceptisch over veel van de positieve berichten uit Davos. Hij wijst erop dat de recente bbp-groeicijfers van 6,3% in het derde kwartaal van 2022 en 13,5% in het tweede kwartaal niet veel hoger waren dan dezelfde periodes 3 jaar geleden. Deze cijfers zijn nog minder indrukwekkend wanneer de door de overheid gecontroleerde sectoren buiten beschouwing worden gelaten.
Bron: CNBC
Foto: iStock