De Amerikaanse autobouwer van elektrische voertuigen Tesla heeft een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) om hun aandeel in drie op te delen. Het aandeel van Tesla heeft de afgelopen maanden rake klappen gekregen en is ver onder zijn piek van november 2021 gezakt. Toen nog meer dan 1.200 dollar waard, nu onder de 700 dollar.

De Securities and Exchange Commission heeft een aanvraag gekregen van Tesla om een 3-for-1 stock split te mogen uitvoeren. Volgens het bedrijf willen ze aantrekkelijker zijn voor toekomstige werknemers en willen ze op deze manier talent aantrekken. Hun personeel heeft de keuze om betaald te worden in aandelen en een stock split zou meer flexibiliteit creëren.

We believe the Stock Split would help reset the market price of our common stock so that our employees will have more flexibility in managing their equity.

Of dat de effectieve reden is, is nog maar de vraag. Vaak wordt een stock split gedaan om het aandeel gewoon aantrekkelijker te maken bij particuliere beleggers. Als een aandeel te duur is, schrikt dit kleinere beleggers af omdat ze vaak niet zoveel kapitaal ter beschikking hebben om te investeren. Bij een lagere aandelenkoers gaat dit uiteraard veel gemakkelijker.

Stock split

In het ingediende rapport staat ook dat Tesla-CEO Elon Musk momenteel 23,5 procent van de Tesla-aandelen bezit en Vanguard 6 procent. Musk verkocht sinds eind 2021 een aanzienlijk deel van zijn positie, deels omdat hij belastingen moest betalen in het jaar 2021. Het andere deel van de verkopen is te wijten aan zijn positieuitbreiding bij social mediabedrijf Twitter.

Het nieuws werd redelijk positief ontvangen bij beleggers en investeerders, het aandeel ging nabeurs 1,80 procent hoger. Maar laaiend enthousiast, zoals in augustus 2020, waren ze niet. Toen kondigde Tesla een 5-for-1 stock split aan. Het sentiment op de beurzen is dan ook niet optimaal door de torenhoge inflatie en de agressieve Federal Reserve.

Bronnen: Lora Kolodny – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>