Van de Verenigde Staten tot Europa en Australië scherpen de overheden de regels aan om de macht van Big Tech in te perken. Aan dit lijstje kan nu ook India toegevoegd worden. De nieuwe regels die het land aankondigde tonen aan dat New Delhi zijn houding tegenover Big Tech verhardt.

In de afgelopen maanden is de Indiase regering hard opgetreden tegen Big Tech. Van het aanpakken van fake news tot het voorkomen van monopolistische praktijken.

Fake news, dat zich via sociale media enorm snel verspreidt, is een belangrijke bezorgdheid in India. Drie jaar geleden bijvoorbeeld werden in India naar verluidt verschillende mensen gedood door een gerucht dat via WhatsApp de ronde deed.

Concurrentiebeperkende praktijken van de Big Tech bedrijven hebben hiernaast ook geleid tot een kritisch onderzoek. De overheid onderzocht vooral de praktijken die als nadelig worden gezien voor Indiase bedrijven.

Wat doet Big Tech?

Analisten verwachten niet dat Big Tech agressief zal reageren op de nieuwe Indiase wet. De reactie zal in lijn liggen met die van Google en Facebook op de nieuwe mediawet van Australië eerder dit jaar. Tot nu toe heeft geen van de bedrijven gedreigd om hun producten en diensten van de markt te halen.

Tandem Reasearch verklaarde dat India nog steeds een zeer lucratieve markt is voor Big Tech. De bedrijven zullen daarom toestemmen met de nieuwe regels om de toegang naar en de aanwezigheid in het land te behouden.

Big Tech heeft in de loop der jaren miljarden dollars geïnvesteerd in India omdat zij het land als een cruciale groeimotor zien voor de toekomst. India telt meer dan 600 miljoen internetgebruikers. Big Tech zal deze massale investeringen niet zomaar verloren laten gaan.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties