De donkergroene beursdagen laten wat op zich wachten en dat brengt nervositeit met zich mee. Welke richting de beurzen de komende weken kiezen, kan alleen voorspeld worden. Een computermodel van Goldman Sachs ziet het niet rooskleurig en schat de kans op een berenmarkt hoog in. Maar verschillende strategen van het bedrijf beweren dat het computermodel verkeerd is.
Het computermodel van Goldman Sachs fungeert als indicator om de analisten en strategen van het bedrijf te helpen met hun investeringsstrategieën. Maar deze keer lijkt de computer niet serieus genomen te worden. Het plaatje ziet er nochtans bijzonder slecht uit volgens het computermodel.
De bull/bear indicator noteert momenteel boven de 70 procent, dat wilt normaal gezien zeggen dat we in een beursperiode zitten die veel risico’s inhoudt voor beleggers en investeerders. Die informatie deelden enkele strategen van Goldman Sachs op de website via een nota begin deze week.
Bull/bear
Het computermodel werd ontwikkeld om rekening te houden met vijf belangrijke factoren, namelijk het groeimomentum, de helling van de rentecurve, kerninflatie, werkloosheidcijfers en de waarderingen van aandelen aan de hand van de Shiller koers-winstverhoudingen.
Vreemd genoeg wordt er geen gehoor gegeven aan de ‘waarschuwing’ van het computermodel. Strategen van Goldman Sachs beweren dat investeerders en beleggers zich geen zorgen moeten maken omdat de indicator vermoedelijk een verkeerd beeld heeft omwille van enkele factoren.
De indicator noteert boven de 70 procent omdat het werkloosheidscijfer zeer laag ligt en het momentum van de economische groei van geen ophouden weet. Deze factoren trekken het resultaat van het computermodel scheef in plaats van de stijgende rente of de sterke kerninflatie.
Low unemployment … and strong growth momentum at such an advanced stage in the economic cycle would normally already be associated with higher wages and, consequently, higher inflation and tighter monetary policy.
En daar moet veel aandacht aan besteed worden want normaal gezien zou de kerninflatie nu ontzettend hoog moeten staan. Wat niet het geval is. Hierdoor zullen de centrale banken voorzichtig blijven omspringen met hun rentebeleid. Dus is het onwaarschijnlijk dat we in de nabije toekomst in een berenmarkt zullen belanden.
Een ‘cyclische’ berenmarkt wordt meestal in gang gezet door angst voor een recessie en dalende bedrijfswinsten. Dit kom bijna altijd voor als centrale banken een strakker beleid hanteren.
Bronnen: Beursduivel, CNBC
Foto: Pexels