De wereld kijkt met argusogen naar China. Zet de groeivertraging door, ondanks een veelheid aan stimuleringsmaatregelen vanuit Peking? Het laatste cijfer uit het land van president Xi lijkt dat te bevestigen: het officiële PMI-cijfer voor oktober (49,8) duidt op verdere krimp van de Chinese industrie. Activiteiten in China’s industriële sector zijn in oktober voor de derde achtereenvolgende maand verminderd. Dit versterkt de angst onder beleggers en economen dat de groei blijft dalen. China’s industrie ondervindt nog altijd hinder van de afzwakkende binnen- en buitenlandse vraag. Veel bedrijven kampen daardoor met onbenutte productiecapaciteit. Tevens resulteert de dalende vraag in lagere verkoopprijzen, en dat leidt weer tot een vermindering van de bedrijfswinsten.
PMI dienstensector valt ook tegen
Het industriële cijfer is niet de enige tegenvaller in China. Ook de dienstensector, dat de afgelopen maanden nog een lichtpunt vormde in de Chinese economie, groeit minder snel. Het officiële cijfer voor de dienstensector viel terug tot 53,1, de laagste waarde sinds 2008. De PMI cijfers versterken de verwachting dat China in de komende maanden nog meer stimuleringsmaatregelen zal nemen, aldus economen van ANZ: “Hoewel de PMI stabiliseert, is het nog te vroeg om te spreken van een definitieve bodem. Gezien het toenemende risico op deflatie, is het goed mogelijk dat er in december nog een RRR-verlaging volgt.” Een RRR-verlaging betekent dat banken minder reserves hoeven aan te houden en dus meer leningen kunnen verstrekken.
Meer ontslagen in China
Ook de arbeidsmarkt in China heeft last van de afnemende vraag naar producten. Fabriekseigenaren hebben in oktober meer mensen ontslagen dan in september. “Vanwege de afnemende vraag kampen fabrieken met zwakke import en export,” zo lichtte Zhao Qinghe, een statisticus bij NBS, toe in een note aan beleggers. Volgens een artikel van CNBC rekenden veel economen op een lichte verbetering in het vierde kwartaal. De positieve effecten van de stimuleringsmaatregelen laten echter nog op zich wachten. Grote vraag is dan ook hoe de beleidsbepalers in Peking op deze laatste cijfers zullen reageren. Ongetwijfeld zullen analisten en economen in de komende weken hierover hun mening laten horen… Bekijk hieronder een uitleg van Eunice Yoon op CNBC over het nieuwe vijfjarenplan van de Chinese regering: