De inflatie in de eurozone is in november naar een recordhoogte gestegen, zo bleek dinsdag uit voorlopige gegevens. Dit roept verdere vragen op over wat de Europese Centrale Bank nu met haar monetaire beleid gaat doen.

De kerninflatie kwam uit op 4,9%, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit lag boven de consensusverwachtingen van 4,5% en was hoger dan de 4,1% van oktober. Het cijfer was het hoogste niveau dat ooit is opgetekend in de 25 jaar dat de gegevens worden verzameld.

De stijgende energieprijzen droegen het meest bij aan de laatste inflatiecijfers. Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, stegen de energieprijzen in november met 27,4%.

De gegevens komen op een moment dat de beleidsmakers wachten op meer gegevens over de nieuwe Covid-19 variant, omicron. De reisbeperkingen die in het kielzog van de nieuwe variant zijn ingevoerd, wekken de bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de economieën.

ECB

Niettemin zijn de consumentenprijzen in de eurozone opnieuw fors gestegen ten gevolge van hogere energiekosten en problemen in de supply chain.

In Duitsland, een land dat van oudsher bang is voor hoge inflatie, bereikte het inflatiecijfer in november een hoogtepunt van 29 jaar. De prijzen stegen met 6% ten opzichte van een jaar geleden. Dezelfde trend is te zien in Frankrijk waar het inflatiecijfer in november 3,4% bereikte, het hoogste percentage sinds 2008.

De vraag voor de toekomst is hoe de ECB de hoge inflatiecijfers in overeenstemming zal brengen met de onzekerheid over de inflatie.

Luis de Guindos, vicevoorzitter van de ECB, verklaarde vorige week dat de centrale bank nog steeds van plan is haar noodprogramma voor de aankoop van obligaties in maart te beëindigen. Beleggers vragen zich echter af of de centrale bank ook het monetaire beleid zal verscherpen.

Volgens Rupert Thompson, CIO bij vermogensbeheerder Kingswood, maken de laatste cijfers het waarschijnlijker dat de ECB de monetaire stimulans binnenkort zal moeten verminderen.

Bron: CNBC
Foto: iStock