Het gaat hard inzake de inflatie, niet alleen in de Verenigde Staten van Amerika maar ook in de eurozone. De inflatie is er gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar, namelijk naar 3,4 procent. Dat heeft voornamelijk te maken met stijgende grondstoffenprijzen en vooral de stijgende energieprijzen, zeker in de economische grootmacht Duitsland. 

In september 2008 bedroeg de inflatie in de eurozone 3,6 procent, dat niveau lijkt zeer moeilijk om te evenaren echter is het wel bijna het geval. Vorige maand bedroeg de inflatie in de eurozone 3,4 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar. In Duitsland schoot de inflatie zelfs door tot 4,1 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar.

Dat is het gevolg van de stijgende grondstoffen- en energieprijzen. Bijvoorbeeld, de gasprijzen van de Nederlandse TTF hub, een Europese benchmark voor aardgas, zijn met 400 procent gestegen ten opzichte van begin dit jaar. Energieanalisten verwachten dat deze hoge energieprijzen niet snel zullen verdwijnen en dat dit zal blijven aanhouden doorheen de winter.

In Frankrijk willen ze zelfs de gasprijzen plafonneren om consumenten te beschermen tegen hoge prijzen. Ondertussen is aardgas in Frankrijk 12,6 procent duurder geworden sinds afgelopen vrijdag. Ook in Italië, Griekenland en Spanje zoeken ze naar soortgelijke oplossing.

Tijdelijk?

Volgens de centrale banken zullen we nog enkele maanden moeten doorbijten en zal de inflatie in 2022 beginnen dalen. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, benadrukte dat ze allerlei zaken hebben herzien gezien alles wat sneller verloopt dan men eerst hard voorspeld.

We have been revising upward many of our projections in the last three quarters. Things have picked up faster and that is true for growth, that is true for inflation, and that is true for employment.

Economen zijn sceptisch en stellen zich de vraag of de hoge inflatie van tijdelijke aard is. In geval dit niet zo is, zijn ze van mening dat de centrale banken sneller gepast moeten reageren door hun monetair beleid af te stemmen op de huidige situatie.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: cosmix – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>