De Britse inflatie is onverwacht doorgeschoten naar 2,1 procent. Daarmee overtreft het de ’target’ van 2 procent van de Bank of England. De inflatie lijkt ook zijn eindstation nog niet te hebben bereikt gezien de Britse economie nog volledig moet heropenen. Investeerders houden de situatie nauwgezet in de gaten. Overal ter wereld is de inflatie aan het stijgen.

De Bank of England had een inflatiedoel vooropgesteld van 2 procent. In april was er nog geen wolkje aan de lucht vermits de Britse inflatie toen 1,5 procent bedroeg. Op dit moment is de inflatie echter gestegen tot 2,1 procent, net voorbij het doel van de Bank of England.

Daarmee worden ook de analistenverwachtingen overtroffen, die dacht namelijk eerder aan een inflatie van 1,8 procent. Men vermoedt nu dat de huidige inflatie niet zal stoppen bij 2,1 procent vermits de Britse economie volop aan het heropenen is. De stijgende olieprijzen spelen ook niet in het voordeel van de inflatie. Investeerders bekijken de situatie met argusogen.

Vooral gezien de inflatie in de Verenigde Staten is doorgeschoten naar 5 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar. Jack Leslie, econoom bij de Resolution Foundation denktank, zei dat de versnelling van 0,3 procent naar 2,1 procent in het Verenigd Koninkrijk de snelste stijging is sinds het crashen van het Britse pond en de financiële crisis in 2008.

But UK inflationary pressures are different – and nowhere as near as large – as those causing fierce debate in the U.S..

Tijdelijk

De Bank of England zei dat ze verwachten dat de inflatie zal stijgen tot 2,5 procent tegen het einde van dit jaar. Dat zou dan vooral komen door de olieprijzen. De kerninflatie, zonder de prijzen van voeding, energie en andere volatiele items, bedraagt 2,0 procent.

Gouverneur Andrew Bailey, en de meesten van zijn collega’s, zeggen dat de stijging van de inflatie tijdelijk is en dat de bank het stimuleringsprogramma niet hoeft terug te schroeven. Naar verwachting zal het beleid op 24 juni na de laatste vergadering ongewijzigd blijven.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>