In het Verenigd Koninkrijk ging de inflatie ging in de maand juli naar het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. De consumentenprijzen stegen namelijk met 10,1 procent ten opzichte van exact een jaar geleden. Dat is een tegenvaller vermits analisten een stijging hadden voorspeld van 9,8 procent. De situatie in het VK is dus erger dan gedacht.

Het Britse inflatierapport voor de maand juli werd gepubliceerd en het ziet er niet bepaald positief uit. De consumentenprijzen waren 10,1 procent hoger ten opzichte van de maand juli vorig jaar. De situatie is ‘erger’ dan analisten hadden voorspeld, zij gingen uit van een inflatie van 9,8 procent. Dit baart de Bank of England zorgen gezien de rentes reeds fors zijn verhoogd.

De kerninflatie, exclusief energie, voedsel, alcohol en tabak, bedroeg 6,2 procent, een stijging t.o.v. 5,8 procent in juni en hoger dan de projecties van 5,9 procent. Vooral de stijgende voedselprijzen droegen bij tot de sterke stijging van de consumentenprijzen.

Prijsstijgingen en rentes

Kein Tan, directeur bij PwC, zei dat supermarkten geen andere keuze hebben om de prijsstijgingen door te rekenen naar hun klanten. De prijzen voor grondstoffen zijn nu eenmaal gestegen en daar willen de supermarkten niet alleen voor opdraaien.

Supermarkets have had little choice but to pass on price increases from suppliers, themselves contending with unprecedented inflation in raw material and ingredient input costs.

De Bank of England heeft de rentes ondertussen zes keer verhoogd dit jaar in een poging om de inflatie af te koelen. Eerder deze maand verhoogde ze de rente met 50 basispunten, dat is geleden sinds 1995. Ze vrezen namelijk dat de Britse economie in een zware recessie zal belanden tijdens het vierde kwartaal.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>