Het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht. De inflatie van de consumentenprijzen is in de Verenigde Staten in oktober opnieuw sterk gestegen. In de afgelopen 12 maanden stegen de prijzen met 6,2% , wat de grootste stijging is sinds november 1990.
Op maandbasis steeg de prijsindex in oktober alleen al met 0,9%. Dit is aanzienlijk meer dan de 0,6% die economen hadden voorspeld en overschaduwt de iets meer gematigde stijging van 0,4% in september.
De stijgende inflatie is een kenmerk van het pandemische herstel dankzij een krachtige mix van een woekerende vraag, grondstoffentekorten en knelpunten in de mondiale supply chains. De stijging van de energiekosten maakt het probleem alleen maar erger.
Het Amerikaanse inflatieprobleem werd waarschijnlijk nog verergerd door de enorme stimulans die Washington heeft gegeven om het land door de Covid-19 pandemie te loodsen. Hierdoor groeide het spaargeld van gezinnen waardoor de vraag nog extra werd gestimuleerd, aldus Rick Rieder van BlackRock.
Federal Reserve
De regering-Biden en de Federal Reserve hebben er steeds op gehamerd dat de prijsstijgingen slechts tijdelijk zijn. Naarmate de economie zich herstelt van de Covid-19 crisis zouden de prijzen weer richting hun normale niveau moeten bewegen. In een verklaring vertelde Biden echter dat de inflatie de Amerikaanse portemonnee pijn doet en dat deze trend omgekeerd moet worden.
De Federal Reserve is reeds begonnen met het op de rem gaan staan van de stimuleringsmaatregelen, te beginnen met een verlaging van het maandelijkse tempo van de activa-aankopen. Dit zou de economie een stukje kunnen ontlasten. Het stabiel houden van de prijzen is immers één van de belangrijkste taken van de centrale bank.
De sterk stijgende inflatiecijfers in oktober doet de vraag echter rijzen of de Federal Reserve wel snel genoeg handelt. Er gaan steeds meer stemmen op om het tempo van de afbouw van stimuleringsmaatregelen te versnellen.
Hoewel één maand nog geen trend vormt en de prijsstijgingen in oktober van korte duur kunnen zijn, zou ook het omgekeerde waar kunnen zijn. Amerikaanse consumenten zetten zich alvast schrap voor hogere prijzen tijdens hun eindejaarskoopjes.
Bron: CNN
Foto: iStock